В четвъртък президентът Джо Байдън отправи в речта си директна

...
В четвъртък президентът Джо Байдън отправи в речта си директна
Коментари Харесай

Байдън: Демокрациите умират, когато хората мълчат

В четвъртък президентът Джо Байдън насочи в речта си директна офанзива против " екстремиста " Доналд Тръмп, като прикани американците да отстояват демокрацията и упрекна противника си, че се пробва да подкопае институциите на Съединени американски щати.

В речта си в щата Аризона, където се води предизборна борба, демократът съобщи, че Тръмп е воден от " възмездие и отмъстителност " и че републиканецът и неговите извънредно десни съдружници нападат свободната преса и върховенството на закона.

За да избегне усещането за правосъдна интервенция, Байдън заобикаля да разяснява многочислените наказателни обвинявания против Тръмп, в това число за присъединяване му в напъните за анулация на загубата му на изборите през 2020 година - кулминационната точка беше хаосът, който поддръжниците му отприщиха в Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година

Но 80-годишният Байдън не се въздържа в речта си да каже какво съгласно него рискува страната от втори мандат на Тръмп.

" Всички би трябвало да помним: демокрациите не би трябвало да умират от законите на оръжията ", сподели Байдън. " Те могат да умрат, когато хората мълчат, когато не се изправят или не осъждат заканите за демокрацията ".

Байдън съобщи, че в Америка се случва " нещо рисково " и че Републиканската партия е " движена и сплашвана " от крайнодесните MAGA (Make America Great Again) на Тръмп.

" Те не крият своите офанзиви. Те намерено ги предизвикват, атакувайки свободната преса като зложелател на народа, атакувайки върховенството на закона, фулейки се с угнетяване на гласоподавателите. "

Байдън разкритикува по-специално републиканците, които са замълчали откакто Тръмп неотдавна упрекна висшия американски боен в изменничество, и се нахвърли върху твърдолинейните републиканци, свързани с Тръмп, за това, че тласнаха Съединените щати към прекъсване на работата на държавното управление тази седмица.

Но Байдън резервира някои от най-тежките си думи за самия Тръмп, като извънредно се обърна към него по име, вместо да назова републиканеца, както нормално прави, собствен " предходник " или " последния човек ".

" Тръмп споделя, че конституцията му дава " правото да прави каквото си желае ", споделя Байдън, визирайки изказванията на Тръмп за това по какъв начин вижда пълномощията си на поста.

" Никога не съм чувал президент да споделя това даже на смешка - не воден от конституцията или от елементарна угодливост и благовъзпитание към нашите американски съграждани, а от възмездие и отмъстителност. "

В един миг, откакто беше пресечен от злобар, който се занимаваше с климатичните промени, Байдън сподели на публиката: " Демокрацията в никакъв случай не е лесна - както преди малко беше демонстрирано ".

Речта бе произнесена в миг, когато в четвъртък републиканците от Камарата на представителите започнаха чувания за следствие на импийчмънт на Байдън въз основа на недоказани изказвания, че е излъгал за бизнес делата на сина си Хънтър.

Байдън обаче посочи своите двупартийни качества, като употребява речта, с цел да приветства наследството на своя чест политически конкурент и непосредствен другар - починалия сенатор от Аризона Джон Маккейн.

Маккейн, воин от войната във Виетнам, беше надвит на президентските избори през 2008 година от Барак Обама, а Байдън беше вицепрезидент на спечелилия. Но двамата мъже загърбиха разликите изключително откакто Тръмп завоюва президентските избори през 2016 година

Байдън разказа Маккейн, който умря през 2018 година, като " горделив републиканец, който поставяше страната преди всичко ".

Маккейн ненавиждаше Тръмп, като отдръпна поддръжката си за него на президентските избори през 2016 година и съобщи преди гибелта си от рак на мозъка, че не го желае на погребението си.

Чувството беше взаимно, като през 2015 година Тръмп се подигра със статута му на боен воин.

Байдън, в противен случай, произнесе надгробна тирада на погребението на Маккейн, като съобщи, че го е " обичал " и че другарството им е надхвърлило политическите разлики.

Макар че до изборите в Съединени американски щати остава повече от година, Байдън и Тръмп приключиха първия си сериозен директен конфликт тази седмица, като посетиха съревновавайки се служащи от автомобилната промишленост в Мичиган, различен щат, в който се води борбата.

Речта на Байдън идва ден откакто седем други претенденти за президентския пост от Републиканската партия организираха избирателен спор в Калифорния. Тръмп, който има голяма преднина пред всички свои противници, не взе участие в събитието./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР