В четвъртък ЕЦБ посочи, че банките в еврозоната показват устойчивост

...
В четвъртък ЕЦБ посочи, че банките в еврозоната показват устойчивост
Коментари Харесай

ЕЦБ: 9 банки от еврозоната са изяли капиталовите си буфери по време на пандемията през 2020 г.

В четвъртък ЕЦБ уточни, че банките в еврозоната демонстрират резистентност във връзка с икономическото утежняване, само че към момента "са уязвими " в избрани области като кредитния риск. ЕЦБ също означи, че целите за тази година би трябвало да включват ръководство на кредитния риск, адекватност на капитала, резистентност на бизнес модела и вътрешно ръководство.

През предходната година девет банки от еврозоната "са изяли " своите финансови буфери, употребявайки свободата на деяние, предоставена от надзорните банкови органи, с цел да им се помогне да се оправят с последствията от експлоадирането на коронавирусната пандемия, заяви в четвъртък ЕЦБ, представена от Ройтерс.

ЕЦБ не уточни имената на деветте банки в годишния си банков обзор - "Процес за контролен обзор и оценка " (SREP) за 2020, само че графиката в отчета демонстрира, че четири от тях едвам са изпълнили условията, даже откакто са взели поради ограниченията за облекчение на пандемията, показва Ройтерс.

Това е разрешило на банките да употребяват част от финансовите си буфери, с цел да поемат загуби до края на 2022 година, вместо да понижат кредитирането на стопанската система, съобщи БНР.

"Банките с невисок финансов ресурс, т.е. с дребен марж сред финансовото им съответствие и минималните условия, са били обект на рекомендации за възстановяване на тяхното финансово обмисляне “, се споделя в прессъобщение на ЕЦБ.

Централната банка добави, че общите финансови буфери остават "достатъчни ", само че предизвести за риск от неочакван скок на заемите, които остават необслужвани, откакто ограниченията за държавна поддръжка за бизнеса, семействата и банките бъдат отстранени.

"Оставаха налични задоволително финансови буфери ", уточни ЕЦБ.

"Съществуват обилни несигурности и данните демонстрират непрекъсната нужда от зоркост и продължаващи надзорни провокации в няколко сериозни области, свързани по-специално с риска от ненадейно нарастване на необслужваните заеми ", означи в своя отчет централната банка на еврозоната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР