В четвъртък Берлин даде да се разбере, че ПВО системите

...
В четвъртък Берлин даде да се разбере, че ПВО системите
Коментари Харесай

Берлин към Варшава: Германските Пейтриът са за НАТО, не за Украйна

В четвъртък Берлин даде да се разбере, че Противовъздушна отбрана системите " Пейтриът " (Patriot), които Германия предложи на Полша, са предопределени за потребление на територията на НАТО, противопоставяйки се на настояванията на Варшава те да бъде изпратена в Украйна.

" Тези " Пейтриът " са част от интегрираната противовъздушна защита на НАТО, което значи, че са предопределени да бъдат ситуирани на територията на НАТО ", сподели немският министър на защитата Кристин Ламбрехт в Берлин, съобщи Ройтерс.

" Всяко потребление отвън територията на алианса ще изисква предварителни полемики с НАТО и съдружниците ", добави тя.

Берлин предложи на Варшава системата за противоракетна защита Patriot, с цел да помогне за обезпечаването на въздушното пространство, откакто заблудена ракета се разруши и умъртви двама души в полско село предходната седмица.

Полският министър на защитата Мариуш Блашчак обаче сподели в сряда, че е помолил Германия вместо това да изпрати огневи единици Patriot в Украйна.

" След продължаващите съветски ракетни офанзиви в Украйна, желаех от Германия батареите Patriot, препоръчани на Полша, да бъдат трансферирани в Украйна и ситуирани на западната й граница ", написа тогава Блашчак в " Туитър ".

В понеделник Полша пък сподели, че ще предложи разполагането на спомагателни ракетни установки " Пейтриът " покрай границата си с Украйна.

Но системите са в дефицит в НАТО, защото след Студената война доста съдружници от алианса  понижиха техния брой, с цел да отразят оценката, че занапред нататък ще би трябвало да се оправят единствено с лимитирана ракетна опасност, идваща от страни като Иран, отбелязва Ройтерс.

Това се промени фрапантно с нахлуването на Русия в Украйна, което накара съдружниците от НАТО да се борят да усилят запасите си от муниции и да се оправят с минусите на системата за противовъздушна защита.

Германия разполагаше с 36 Противовъздушна отбрана системи " Пейтриът ", когато беше страна на фронтовата линия на НАТО по време на Студената война и даже тогава разчиташе на поддръжка от съдружниците на алианса. Днес обаче немските въоръжени сили са намалели до едвам 12 системи " Пейтриът ", две от които са дислоцирани в Словакия, припомня организацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР