В четвъртък 17 август тероризмът удари каталонската столица Барселона, оставяйки

...
В четвъртък 17 август тероризмът удари каталонската столица Барселона, оставяйки
Коментари Харесай

Световните лидери остро осъдиха атаката в Барселона

В четвъртък 17 август тероризмът удари каталонската столица Барселона, оставяйки минимум 13 убити и 100 ранени, когато бял микробус навлезе на известната измежду туристите улица " Ла Рамбла " в сърцето на каталонската столица и измина към 500 метра, прегазвайки почтени хора в една от най-оживените точки на града.
Светът е в потрес. Редица водачи от страните по целия свят показаха съболезнования на Барселона и на испанския народ, отбелязва организация " Фокус ".
„ Мислите ми са с жертвите на днешната ужасна офанзива в Барселона и чиновниците на изключителните служби, които реагираха на случая “, съобщи английският министър-председател Тереза Мей в Twitter. „ Гади ми се от безсмислената загуба на живот в Барселона. Външно министерство работи по това да откри, дали е имало английски жители, забъркани в този непоносим случай и поддържаме близка връзка с управляващите в Испания, които имат цялостната ни поддръжка “, съобщи тя. „ След нападенията в Манчестър и в Лондон Испания застана до английския народ. Тази нощ Англия стои паралелно с Испания против злото на тероризма “, добави тя.
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш осъди терористичното нахлуване в Барселона. Организация на обединените нации декларира взаимност с държавното управление на Испания и неговата битка против тероризма и насилствения екстремизъм.
„ Ние оставаме обединени и решителни “, съобщи френският президент Еманюел Макрон, описвайки случилото се като „ трагично нахлуване “ и добавяйки, че мислите му са с жертвите.
Германският канцлер Ангела Меркел " мисли с дълбока горест за жертвите на противната офанзива в Барселона - със взаимност и другарство към испанския народ “.
Държавният секретар Рекс Тилърсън съобщи, че консулското посланичество на Съединени американски щати в Барселона, дава помощ на американците в града. „ Терористите по целия свят би трябвало да знаят, че дружно с нашите съдружници сме решени да ви намерим и надигнем пред правораздаването “, съобщи Рекс Тилърсън на конференция с министъра на защитата Джеймс Матис и японските им сътрудници.
„ Съединени американски щати осъждат терористичното нахлуване в Барселона, Испания и ще създадат всичко належащо за помощ. Бъдете здрави и мощни, обичаме ви “, бе коментарът на президента Доналд Тръмп.
„ Решително осъждаме това грубо и цинично закононарушение, осъществено против мирните жители. Случилото се за следващ път удостоверява нуждата от действително обединяване на напъните на цялата международна общественост в безкомпромисната битка против силите на тероризма “, съобщи съветският президент Владимир Путин в съболезнователна депеша. Президентът съобщи думи на състрадание към роднините и околните на починалите и пожелания за скорошно излекуване на потърпевшите.
" Терористичният акт в Барселона, в най-населеното място на града е чудовищно закононарушение “, съобщи съветският министър-председател Дмитрий Медведев. „ Уверен съм, че ще можем да победим интернационалния тероризъм само с общите старания на цялата международна общественост “, акцентира той.
Френският министър на външните работи и на въпросите, свързани с Европейски Съюз Жан-Ив льо Дриан, изрече взаимност по отношение на жертвите от терористичното нахлуване в Барселона, както и към народа и държавното управление на Франция.
В свое публично заявление Льо Дриан „ изрази своята взаимност с испанския народ и съболезнования по отношение на жертвите от терористичния акт “.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни даде обещание на Испания цялостната поддръжка на Европейски Съюз след смъртоносните набези в Каталония.
„ Искрено съм взаимен с всички, които са наранени от нападението “, съобщи Таяни. „ Изразявам цялостна поддръжка с управляващите на Испания. Европейски Съюз е обединен в битката против тероризма и в отбраната на мира “, добави той.
Бившият президент на Съединени американски щати Барак Обама и някогашният държавен секретар Хилари Клинтън осъдиха нападението с рейс в Барселона.
„ Мишел (съпругата на Обама – бел. прев.) и аз мислим за жертвите и техните фамилии в Барселона. Американците постоянно стоят с испанските си другари “, написа Обама на профила си в обществената мрежа Twitter.
„ Барселона, имате нашата неотстъпчивост и поддръжка в лицето на тази страхлива офанзива. Ние стоим дружно против тероризма, където и да удари “, уточни Клинтън.
Премиерът Бойко Борисов и външният ни министър Екатерина Захариева уверено осъдиха случилият се в четвъртък терористичен акт в Барселона, а също по този начин показаха дълбоки съболезнования на управляващите и народа на Испания по отношение на нещастието.
" Дълбоко покъртен съм от нападенията в центъра на Барселона, при които починаха и бяха ранени доста жители. Това е поредна терористична офанзива против европейска страна, която изисква да бъдем единни в битката с тази обща за всички наши общества опасност ". Това написа в своя Фейсбук профил президентът Румен Радев.
Междувременно испанският министър-председател Мариано Рахой съобщи, че нападението от четвъртък е вследствие на джихадистки тероризъм.
„ Днес битката против тероризма е основна цел за свободните и отворени общества като нашето. Това е световна опасност и отговорът би трябвало да е световен “, съобщи Рахой по време на конференция в Барселона.
Той добави, че ще призове всички политически партии в Испания да потвърдят единодушието си по отношение на битката против тероризма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР