В чест навечерието на 32-годишнината от Независимостта на Украйна посланникът

...
В чест навечерието на 32-годишнината от Независимостта на Украйна посланникът
Коментари Харесай

Изложба за 32 г. от независимостта на Украйна

В чест навечерието на 32-годишнината от Независимостта на Украйна посланникът на Украйна Н.пр. Олеса Иласчук и Почетният консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев ще открият галерия с икони на киевските художници Олександър Клименко и Соня Атлантова в Музейна изложба „ Димитър Георгиев “ на 22 август 2023 година

Сред поканените са Министъра на културата господин Кръстьо Кръстев, Кмета на Пловдив господин Здравко Димитров, Областния шеф на Пловдив доктор инж. Илия Зюмбюлев, депутати, известни интелектуалци и общественици.

На откриването ще бъдат връчени специфични грамоти от името на Посолството на Украйна на най-изявените донори, подкрепили през годините  самодейностите по банкет и обществена акомодация на укранските бежанци в Пловдив.

Изложбата, която се реализира с поддръжката на Украинското посолство в България е дело на артистичната двойка от Киев Олександър Клименко и Соня Атлантова, които стартират да рисуват икони върху капаци за муниции през 2014 година когато стартира съветската инванзия в Украйна.

Вдъхновени от приликата на дъските от сандъците с обработеното дърво на старите икони  посланието на техният план е да трансформира гибелта в живот.

В изказването си създателите споделят, че мечтаят за мир. В медиите Клеменко акцентира, че „ една икона може да опише освен за събития отпреди 2000 години, само че и за превратността на актуалната война, в която стотици хиляди хора са директно забъркани и милиони са разселени “. Всъщност иконите носят бездънен смисъл и символика. Те са белег на протекция, вяра, знамение и избавление. Не инцидентно изложбата обиколи доста градове в 15  държави.

„ Щастливи сме, че пловдивчани и посетители на града също ще могат да се допрян до това обръщение “ – означи почетния консул в Пловдив инж. Димитър Георгиев, който работи неуморно и съумя да превлече доста хора за идеята в помощ на бедстващите украинци.

Припомняме, че Пловдивска община стана модел за подражателство в поддръжката си за бежанците в Украйна от локалната общественост, бизнеса и локалната власт, което означи наскоро при визитата си в Пловдив висшият комисариат на Организация на обединените нации за бежанците в България госпожа Седа Кузуджу при подписването на меморандума с Община Пловдив.

Изложбата може да бъде прегледана от 22 август до 1 септември, т.г. в Музейна изложба „ Димитър Георгиев “ – Пловдив, ул. Съборна № 23 с вход свободен.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР