В чешкия град Седлец се издига неголяма и на пръв

...
В чешкия град Седлец се издига неголяма и на пръв
Коментари Харесай

Църква от кости на 40 000 души

В чешкия град Седлец се издига неголяма и на пръв взор неугледна черква. Но ѝ принадлежи плашещ връх – интериорът ѝ се състои от костите на 40 000 души. Полилеи, гербове, дарохранителница – всичко е направено от човешки кости.

Църквата има богата история. Основана е през 1142 година като цистерциански манастир. През 1278 година крал Отокар II изпратил с дипломатична задача абата на манастира в Седлец в Светата земя. Абатът донесъл от Йерусалим пръст от земята на Голгота и разпръснал „ светата земя “ над гробището към манастира. Оттогава това място станало известно за погребения.

Хора от Бохемия и Централна Европа, изключително богаташи, желали последният им кей да е на гробището със „ светата земя “. Ръководството на манастира трябвало да взема решение казуса с напора.

Затова през 1511 година построили костница. Първоначално тялото било погребвано във краткотрайно гробище, а след години се изваждало и поставяло в гробницата. Тази задача била предоставена на полусляп духовник, който изкопавал костите, с цел да освободи място за нови гробове.

През XIV век чумата лишила живота на хиляди хора и гробището още повече се претрупало. В първата четвърт на XV век почнали хуситските войни, които още веднъж погубили хиляди хора. Мъртвите към този момент не се побирали в гробището. Останките били съхранявани на несъмнено място, станало известно като костницата на Седлец.

През 1870 година локалният резбар Франтишек Ринт се заел с нелека задача – да сортира камарата ото кости. И ето какво измислил. Години били нужни на Ринт, който не просто сортирал костите, а показал живописен гений. Той употребявал костите за разработване на интериор и първичната структура на църквата, издигната от камъни и кирпич.

Ринт избелил костите, с цел да придаде повсеместен тип на интериора, направил от тях олтар, полилеи и герб. Най-впечатляващият подробност от църквата е централният полилей. В него има елементи от всички кости, които се съдържат в човешкия организъм.

Костниците са публикувани в Европа. По-съвременната костница Домон във Франция съдържа останките на над 130 000 френски и немски бойци, починали в борбата при Вердюн в Първата международна война.

Някои хора осъждат сходно потребление на останките на умрелите. Други считат, че църквата в Седлец припомня, че физическото тяло е просто опаковка за душата. След като душата го напусне, няма какво да се тормозим за останалите кости.

Аncient Оrigins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР