В Черна гора да задържани високопоставени държавни служители по подозрение

...
В Черна гора да задържани високопоставени държавни служители по подозрение
Коментари Харесай

Арести по високите етажи в Черна гора: Задържаха бивш главен прокурор и висш държавен служител

В Черна гора да арестувани високопоставени държавни чиновници по съмнение в основаване на незаконна организация и корист със служебно състояние, съобщи Българска национална телевизия.

Зад решетките са някогашният основен специфичен прокурор Миливое Катнич и Зоран Лазович - заемал управителни длъжности в министерството на вътрешните работи. Двамата са били на постовете си по времето на към този момент някогашния президент Мило Джуканович, а арестите са част от напъните на новите черногорски управляващи да изпълнят условията за присъединение към Европейски Съюз.

Миливое Катнич и Зоран Лазович са арестувани по време на полицейска акция в неделя следобяд. Извършени са обиски на свързани с тях адреси в Подгорица, Цетине, Будва и Биело поле. Основното обвиняване - корист с власт.

Името на някогашния основен прокурор Катнич беше забъркано в абсурда към делото за държавен прелом през 2016 година, за което се твърди, че е фабрикувал доказателства. Тогава беше осуетен проект за терористична офанзива и прелом в деня на парламентарните избори. Осъдени бяха съветски и сръбски жители, а също и черногорски политици измежду които Милан Кнежевич - водач на Демократичната национална партия, която е съдружен сътрудник в настоящето държавно управление и ръководителят на Народното събрание Андрия Мандич от проруската Демократичен фронт.

Катнич е бил основен прокурор от 2015 до 2022 година, когато е освободен поради несправяне с работата и рецензии, че осигурявал защита на управлявалия в продължение на 30 години Мило Джуканович и кръга към него. Пред съда някогашният основен прокурор беше представляван от длъжностен юрист.

" Доколкото ми е известно, той не е поискал да си наеме юрист. Срещу него е повдигнато обвиняване за присъединяване в незаконна група и корист със служебно състояние. Не знам детайлностите, тъй като не присъствах на чуването. " - сподели Драгутин Дурутович, длъжностен юрист на някогашния основен прокурор Миливой Катнич.

Другият задържан - Зоран Лазович - е пледирал почтен. Работи в Агенцията за за национална сигурност, бил е и шеф на бранш " Борба с проведената престъплност " на полицията. Преди две години Специалната прокуратура повдигна обвинявания за тежки престъпни закононарушения на сина му Петър Лазович.

Премиерът Милойко Спаич, който е отпред на новото държавно управление, изрази убеденост, че с тези знакови арести Подгорица потвърждава, че работи интензивно по всички условия на Брюксел по пътя си към участие в Европейски Съюз.

" Приветствам непрекъснатата битка на прокуратурата против всички форми на престъпност и корупция. Тези дейности свидетелстват за степента на навлизане на проведената престъпност в институциите на системата, основани по времето на някогашните управляващи. " - разяснява Спаич.

Подгорица чака да влезе в Съюза през 2028 година, отворила е всички преговорни глави, а 3 от тях към този момент са затворени. Еврокомисарят по въпросите за разширението Оливер Вархеи уточни Черна гора като страната от Западните Балкани, постигнала максимален прогрес за присъединението си.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР