В Чехия днес бе дадено началото на двудневните президентски избори,

...
В Чехия днес бе дадено началото на двудневните президентски избори,
Коментари Харесай

Вотът за президент на Чехия започна на фона на страхове от кибератаки


В Чехия през днешния ден бе обещано началото на двудневните президентски избори, като един от кандидатите изрази опасения, че гласуването към този момент е било наранено от хакерска атака, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Според изследванията на публичното мнение се обрисува оспорвана конкуренция сред милиардера популист Андрей Бабиш, който е някогашен министър председател на страната, генерала от запаса Петър Павел и преподавателката по стопанска система Дануше Нерудова.

Павел се оплака, че достъпът до уеб страниците, свързани с неговата акция, е усложнен.

" Очевидно съветските хакери не желаят през днешния основен ден гласоподавателите да имат достъп до уеб страниците ми ", разгласи 61-годишният някогашен ръководител на Военния комитет на НАТО.

Избирателните секции отвориха в 14:00 ч. локално време (15:00 ч. българско време) и ще затворят тази вечер в 22:00 ч. Утре хората ще може да гласоподават от 8:00 ч. до 14:00 ч. Резултатите се чакат в събота вечерта. Право на глас имат към 8,3 милиона чехи.

Ако никой от определените претенденти не получи безусловно болшинство, след две седмици ще се създаде втори тур на изборите.

Правомощията на чешкия президент включват назначението на конституционни съдии и еднократно налагане на несъгласие на признати от Народното събрание закони.

В последния ефирен спор, който се организира нощес, тримата любимци си размениха остри реплики. Бабиш, който беше отпред на държавното управление от 2017 до 2021 година, се опита да показа Павел и Нерудова като неопитни в политиката.

Бившият министър председател на собствен ред беше упрекнат, че по време на ръководството му е царял безпорядък поради неприятен отговор на рецесията с ковид.

В предизборната акция като цяло преобладаваха тематики като личностните качества на претендентите, високата инфлация и войната в Украйна.

Вторият мандат на президента Милош Земан изтича при започване на март. По конституция той няма право да се кандидатира за трети.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР