В бюджета на Здравната каса има дупка от 35 млн.

...
В бюджета на Здравната каса има дупка от 35 млн.
Коментари Харесай

Парите за лекарства пак не стигат

В бюджета на Здравната каса има дупка от 35 млн. лева за медикаменти. Освен това от институцията настояват, че нямат никакъв надзор по какъв начин се харчат парите за лекарства, осведоми NOVA.

Тази година страната ще изхарчи над 3 милиарда лева за здраве. Но и тази година обособените проблеми на пациентите ще останат нерешени. „ Много огромна част от медикаментите си ги заплащаме”, споделя пациентка. Друга пък пита възмутена:

„ А по какъв начин го направиха това, че примерно едно лекарство, което взимам за диабета през вчерашния ден струваше 2.17 лева, а в този момент го вземам за 7.88 лева?” .

Увеличават цените на медикаментите

Фармацевти всеобщо продават медикаменти без рецепта

За да стигат плануваните пари за медикаменти, би трябвало да се управлява по какъв начин се харчат. „ В региона на медикаментите мога да кажа, че досега съгласно мен, освен че е слаб контролът, той липсва този контрол”, съобщи Кирил Ананиев, ръководител на надзорния съвет на НЗОК.

А Здравната каса желае да управлява по цялата верига – от изписването на лекарството, през наличностите в аптеките и дозирането в лечебните заведения.

Опасенията на страната, става известно, създали усещане и на фармацевтите .

„ В последно време има много предписания за такива медикаменти, които са много скъпи – за към 1000 лева, над 1000 лева.”, разяснява магистър-фармацевтът Ангелина Петрова.

Още по тематиката вижте във видеото горе.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР