“В Бюджет 2023г. се гарантират социални плащания, които пораждат напрежение.

...
“В Бюджет 2023г. се гарантират социални плащания, които пораждат напрежение.
Коментари Харесай

Христина Христова: Бюджет 2023г. е напрегнат заради социалните плащания

“В Бюджет 2023г. се подсигуряват обществени заплащания, които пораждат напрежение. Бюджетът е под напрежение, само че въпреки всичко е добре, че до края на годината ще имаме постоянен подобен ”.


Това съобщи в изявление за БГНЕС Христина Христова, някогашен министър на труда и обществената политика.

Все отново някогашният обществен министър акцентира, че цялата обстановка с Бюджета е невиждана. “Не си припомням през юли месец да се е случвало да одобряваме бюджет на настоящата година ”.

Този бюджет, който ще бъде признат, ще влезе в действие от септември, само че през октомври би трябвало да се внесе Бюджет 2024 година, напомни Христова и посъветва " натам да се насочат напъните и вниманието на ръководещите ”.

Относно рисковете на Бюджет 2023 година някогашният министър посочи, че в обществената сфера се подсигуряват редица нараснали заплащания, които пораждат напрежение. “Видях към 9 обществени заплащания, които са със повишени стойности, това са обилни суми, тъй като към 1,4 милиарда са парите единствено за нарастването на второто шестмесечие, да не приказваме, че доста се усилиха парите за пенсиите през 2023 година спрямо 2022 година, когато бяха 16 милиарда, а в този момент са 19 милиарда Потвърждава се и нарастването на МРЗ - 780 лева, и има свързани с него заплащания ”, разясни още Христова. “Плюс това към този момент обществените заплащания се дават на основа на линията на беднотия, това се отрази и върху целевите помощи за отопление, и там подоходният критерии ще се счита на основата на линията за беднотия. Всички тези повишения са факт, в Бюджет 2023 година би трябвало да обезпечат всички тези нараснали обществени заплащания, които безспорно са доста ”, разяснява още тя.

По думите на Христова има риск за несъблюдение и на растежа на Брутният вътрешен продукт -1,8%. " Това не е напълно несъмнено, също заложената инфлация - 8,7%, тя към момента е над 10% ”, уточни някогашният обществен министър.

Христина Христова дефинира Бюджета като " под напрежение ", само че разяснява и че " въпреки всичко е добре, че страната ще има постоянен бюджет, въпреки и за няколко месеца ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР