В Бюджет 2023 трябва или да се режат разходи, или

...
В Бюджет 2023 трябва или да се режат разходи, или
Коментари Харесай

Министър на финансите Велкова: Бюджет 2023 изисква или да се режат разходи, или да се вдигат данъци

В Бюджет 2023 би трябвало или да се режат разноски, или да се подвигат налози. Причината е, че гласуваните тази година политики изискват спомагателни разноски за следващата година в размер на 6 – 6.5 милиарда лева, а подобен растеж на приходите не може да се чака. За това предизвести служебният министър на финансите Росица Велкова в първото си изявление на поста, което е за Българска телеграфна агенция. Тя се застъпи за съкращаването на разноски вместо покачването на данъчни ставки.

" По груби оценки за поетите задължения за идната година се вижда забележителен растеж на разноските в границите на 6 - 6.5 милиарда лв.. Ръст в приходите в този размер надали ще можем да чакаме. Това слага въпроса да се търси решение за преструктуриране на разноските, с цел да не се отиде на смяна на данъчната политика. Ако увеличим дълга или недостига, ще нарушим критериите на Европейска комисия и това неизбежно ще е спънка пред приемането на еврото. Като специалист не бих предложила да се подвигат налози. Препоръчвам усъвършенстване на разходната част на бюджета ", уточни Велкова.

Най-големият спомагателен разход през 2023 година ще е поради двете нараствания на пенсиите тази година – от 1 юли и от 1 октомври. В тазгодишния бюджет мярката коства към 1.4 милиарда лева, само че в Бюджет 2023 за нея ще са нужни спомагателни 3.7 милиарда лева

Велкова не конкретизира кои разноски могат да се орежат следващата година, с цел да не се стига до повдигане на налози. Това най-вероятно ще би трябвало да реши идващият постоянен кабинет. Служебното държавно управление се ангажира само да изготви базов вид на Бюджет 2023, в който няма да бъдат заложени нови политики.

" Тъй като сме служебно държавно управление, ще изготвим базов бюджет, в който ще намерят отражение взетите решения от страна на Народното събрание, без да залагаме в базовия сюжет каквито и да било политики. Ще се разработят разнообразни сюжети и други възможности на предложенията. Те единствено ще бъдат изчислени, а постоянното държавно управление ще реши кое да включи и по какъв начин тъкмо да си осъществя политиката през бюджета ", сподели Велкова.

Тя разяснява и осъществяването на Бюджет 2022, което се обрисува да бъде с напрежение. На този стадий преизпълнение на приходите не се обрисува, а Национална агенция за приходите и Агенция " Митници " ще би трябвало да се активизират оптимално, с цел да съберат заложените доходи. По време на приемането на актуализацията на бюджета депутатите не се съобразиха с несъгласието на финансовото министерство и записаха спомагателни 760 млн. лева доходи от Данък добавена стойност, които в този момент ведомството би трябвало да се опита да събере. Така единствено заложените за събиране приходи от Данък добавена стойност са 16 милиарда лева

Планът за Данък добавена стойност през първото полугодие е изпълнен на равнище 47.1%, в случай че занапред се чака отрицателен резултат от понижените от 1 юли Данък добавена стойност ставки на редица артикули.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР