В Брюксел нараства нервността заради обструктивната от гледна точка на

...
В Брюксел нараства нервността заради обструктивната от гледна точка на
Коментари Харесай

Унгария ще се разправя с Украйна: Орбан готви двоен удар

В Брюксел нараства нервността поради обструктивната от позиция на Европейски Съюз позиция на Унгария във връзка с Украйна. Степента на угриженост измежду европейската администрация е толкоз огромна, че президентът на Европейския съвет Шарл Мишел посети Будапеща, с цел да разбере какъв брой съществени са заканите на унгарския министър председател Виктор Орбан да блокира европейската помощ за Киев и да забави въпроса за участието на Украйна в Европейски Съюз, което ще бъде разисквано на идната среща на върха на Европейски Съюз на 14-15 декември. Изглежда, че Унгария се заяжда. По-долу ще разбираем за какво.

Задълбочен обзор “

На 16 ноември унгарският водач Виктор Орбан изпрати писмо до ръководителя на Европейския съвет с искане за „ изчерпателен обзор “ на цялата тактика на Европейски Съюз по отношение на Украйна, по-специално на финансовата и военна помощ. Орбан не е въодушевен от проектите на брюкселската администрация да стартира договаряния за присъединение на Украйна към Европейския съюз и има намерение да ги блокира, в случай че Европейски Съюз не промени украинската си политика.

Шефът на Европейския съвет Шарл Мишел дойде в Будапеща и се опита да убеди Орбан. Двучасовата среща завърши без общо официално съобщение. Страните направиха рутинни изказвания за желанието си да поддържат контакт. Това допуска, че всички са се придържали към позицията /и оръжията/ си и Мишел се е върнал в Брюксел без нищо. С други думи това значи, че декемврийската среща на върха на Европейски Съюз рискува да приключи с огромен позор, т.е. с липса на консенсус по отношение на опцията за приемане на Украйна в Европейски Съюз.

Освен това наподобява, че министър председателят на Словакия Роберт Фицо, който неотдавна завоюва изборите в страната си на фона на лозунга за преустановяване на военната поддръжка за Киев, също ще заеме сходна позиция.

За какво им е Украйна в Европейски Съюз?

Междувременно общественото нарушение на един от главните въпроси в дневния ред на срещата на върха на Европейски Съюз не е най-лошото нещо за брюкселската администрация. Всички силови структури на Европейски Съюз са послушни принадлежности на политиката на Вашингтон по отношение на Европа. И затова това ще бъде неуспех на американците. Но поражда въпросът какъв е дълбокият интерес на Европейския съюз и надлежно на Съединени американски щати от приемането на Украйна в Европейски Съюз?

Очевидно бюрокрацията на Европейски Съюз, подбудена от Вашингтон, обмисля многоетапна композиция за заледяване на спора в Украйна заради опасенията, че Русия може в последна сметка да поеме контрола над големи територии на настояща Украйна. Това заплашва да докара до изгубването на украинската страна и затова до загубата на плацдарм, който се употребява от Щатите, с цел да нервират и дестабилизират Русия.

Абсолютното схващане за идния провал на режима в Киев, което се ускори на Запад през лятото, докара до обстоятелството, че Европейският съюз беше „ узрял “ да разиска въпроса за приемането на Украйна в Европейски Съюз на идната среща на върха. Освен това за бързо приемане и даже на „ части “, като в същото време резервира за Русия териториите, които в този момент управлява.

Дори „ частичното “ участие на Украйна в Европейски Съюз се преглежда в Брюксел като тип гаранция за попречване на прекосяването на по-голямата част или даже на цялата Украйна под контрола на Русия. Съединените щати, благодарение на Европейски Съюз, се пробват да задържат по-голямата част от нея, която към момента се управлява от Киев. Вашингтон и Брюксел наподобява се тормозят, че по-късно ще бъде прекомерно късно.

Трябва да се означи, че в западната преса има клюки, че западните страни оказват напън върху Зеленски, тъй че той да стартира договаряния с Москва за мир допустимо най-скоро, което включва опазване на териториите на Русия под неин надзор. Официално това, несъмнено, се отхвърля.

Дипломатически източници отхвърлят този хипотетичен напън върху Зеленски и упорстват, че това решение би трябвало да бъде взето от Киев.

– отбелязва по-специално испанското издание La Razón.

А заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън отхвърли в диалог с кореспонденти позицията на Съединени американски щати да се е трансформирала. „ Винаги сме казвали, че това е проблем, който Украйна би трябвало да реши “, сподели той. Ами да, това „ би трябвало да го реши Украйна “, по тази причина я притискат.

Да се замрази спора

Но реториката си е изразителност, а действителната политика е друго нещо. Самата логичност на събитията води до извода, че Съединени американски щати, а след тях и брюкселската администрация в действителност се пробват да замразят спора, като се откажат от териториите, следени от Русия.

А най-краткият път към преустановяване на войната Западът вижда в приемането на Украйна в Европейски Съюз, макар че преди година всички европейски бюрократи без изключение изцяло отхвърлиха тази опция, базирайки се на неподготвеността на Украйна за такава виновна стъпка за целия Европейски съюз. Може би на следващия ден всичко ще се промени още веднъж, само че на този стадий „ евроатлантическата мисъл “ е следната: да приемем Украйна в Европейски Съюз без Крим и източните територии и по този метод да прекратим спора.

Сега, при неподходяща смяна на геополитическата обстановка за Запада, която се образува от съветската войска на бойните полета на Украйна, Европейски Съюз е подготвен да не помни личните си правила и правила в името на мечтаната стратегическа полза. Оттук и натискът върху Зеленски да се откаже от „ патриотичното ” си бръщолевене за проекти за връщане на Донбас и Крим и да се съгласи с Москва да приключи войната.

Това би било доста потребно за Брюксел, който в този случай ще избегне формалните пояснения за какво страна, която води война със съседа си, се приема в Европейски Съюз. В края на краищата даже Сърбия не е призната в Европейски Съюз, откакто от последния от доста години се желае Белград - към този момент безрезултатно - публично да признае независимостта на Косово. И тук една голяма за европейските стандарти страна, воюваща с Русия, безусловно е засмукана в Европейски Съюз.

В Европейски Съюз е съвсем като в НАТО

В допълнение, приемането на Украйна в Европейски Съюз, съгласно проектите на стратезите на Вашингтон и Брюксел, може освен да принуди Русия да спре на към този момент завоювани граници и да не отива по-далеч, само че и да отсрочи за дълго време мъчителния въпрос за приемането на Украйна към НАТО. Факт е, че Европейски Съюз има редица взаимни съглашения със Северноатлантическия алианс, който се смята за боен поръчител за сигурността на Европейския съюз.

Това е непосредствено записано в Глобалната тактика на Европейския съюз (EUGS), призната още през 2016 година В документа се споделя, че тази „ световна тактика дава подтик на Европейския съюз в региона на сигурността и защитата в допълнение към НАТО и всички наши сътрудници “. Принадлежността към Европейски Съюз към този момент е де факто отбрана под чадъра на НАТО. И това, апропо, би трябвало да се има поради от Русия, когато сметне за належащо да се изкаже за участието на Украйна в Европейски Съюз.

Упоритият Орбан

И тъкмо тези хитри проекти Орбан несвоевременно спъва със заканите си да блокира полемиката за участието на Украйна в Европейски Съюз. Но речта на срещата на върха на Европейски Съюз на 14-15 декември няма да бъде единствено за това. Очаква се държавните и държавни ръководители на 27-те страни от Европейски Съюз да обсъдят проект за даване на Украйна на 50 милиарда евро заеми и безплатни средства, " с цел да оказват помощ за възобновяване на страната през идващите четири години ".

В европейската преса се тиражира неуместната теза, че в случай че преди март не се реализира съглашение за отпущането на тези 50 милиарда на Украйна, „ стопанската система на страната ще се срине “. Може би си мислите, че до март Украйна ще живее от част от личните си средства, които не се виждат просто тъй като не съществуват.

Освен това европейската преса упорства, че Орбан сякаш желае да сложи повдигането на ветото си според от деблокирането от Брюксел на 13 милиарда евро, отпуснати по-рано за Унгария, само че блокирани, до момента в който страната не извърши промени във връзка с „ спазването на върховенството на закона “.

Известно е, че Брюксел блокира финансирането на Унгария от фондовете на Европейски Съюз, настоявайки Будапеща да одобри мигранти и да отстрани възбраната за допускане на ЛГБТ проблематиката в просветителните институции. Орбан акцентира, че страната му няма да промени позицията си по тези въпроси, защото ги счита за фундаментални. Дори това да е единственият проблем, мисля, че унгарският водач ще отстоява позицията си.

Но въпросът е доста по-дълбок. Дори Брюксел да се съгласи с отпущането на 13 милиарда на Унгария и да отдръпна настояването си към Будапеща за обезпечаване на независимост на перверзниците, унгарците отново ще имат доста искания – само че към Киев, които Брюксел няма да може да удовлетвори.

Унгария при никакви условия не желае да помогне на Украйна нито с оръжие, нито с пари, заради обстоятелството, че украинските управляващи правят насилствена готовност на закарпатските унгарци във въоръжените сили на Украйна и тоталната украинизация на унгарското малцинство. Киев просто организира политика на угнетяване на унгарското национално съзнание в Закарпатието.

Унгарската преса от дълго време тръби, че частите на ВСУ, състоящи се от етнически унгарци, постоянно се оказват в най-ожесточените борби с съветската войска и търпят големи загуби. Унгарските вестници, отразяващи настроенията на унгарското общество и мнението на политиците, са единомислещи, че Киев към този момент е изгубил, само че продължава да употребява етническите унгарци като „ пушечно месо “, базирайки се на тезата: колкото по-малко унгарци, толкоз по-добре.

Ако прочетете мненията на самите закарпатски унгарци към материалите на унгарската преса във връзка обстановката в Украйна, не е мъчно да разберете главната концепция: те молят Виктор Орбан за помощ.

Да се вземе Закарпатието

Трудно е да си представим, че унгарският водач не е знаел това. С огромна степен на възможност може да се твърди, че главната причина за обструкцията, която Виктор Орбан основава и има намерение да поправя по въпроса за приемането на Украйна в Европейски Съюз, са проектите на Унгария да анексира Закарпатието. Будапеща, очаквайки края на киевския режим, умерено чака деня, когато въпросът за разпадането (или разчленяването) на Украйна се сложи с цялостна мощ.

Орбан прелестно схваща, че Русия няма да загуби, няма да се спре на половинчати ограничения и ще си върне това, което е същински съветско. Освен това унгарецът, както всички ние, е наясно с проектите на Полша да заграби съответните елементи от Западна Украйна за себе си.

Следователно няма причина той да води за ръчичка Украйна в Европейски Съюз, даже това да стане основа за успокояване на бойното поле. В последна сметка Украйна, като е в Европейски Съюз даже без Крим и Донбас, към този момент ще бъде под крилото на Брюксел и тогава Закарпатието няма по какъв начин да бъде откъснато от нея.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР