В Боулинг Грийн, Кентъки през 1846 година се ражда момче

...
В Боулинг Грийн, Кентъки през 1846 година се ражда момче
Коментари Харесай

“Бандитът джентълмен” на Дивият северозапад

В Боулинг Грийн, Кентъки през 1846 година се ражда момче на име Ърза Алън Майнър. То обаче ще избра да бъде наричано Бил от своите другари и родственици. Израства с майка, която е учителка и татко миньорен инженер. Въпреки постоянните специалности на родителите си момъкът ще избере да стане пощенски пощальон в Мексико. Жаждата за премеждие и дарбата му с конете ще го създадат съвършен претендент.

За времето си въпреки и звучащо обикновено, специалността изисква прекосяването на рисковите терени във времето на Войната на апачите. Лесната задача, състояща се от разнасяне на писма ще се трансформира в конфликт с доста животозастрашаващи походи. За рисковете, които поема е награждаван по 20 $ за всяко сполучливо доставено писмо, а това се оказва лесна работа за младият и чевръст Ърза. Логично е да се снабди с повече пари, в сравнение с е виждал през целият си къс живот.

С обилните си заплати ще си обезпечи изискани вечери и прелестни костюми, желаейки да подражава на изтънчените богати джентълмени на своето време. Знаейки, че неговото финансово състояние ще се утежни с огромните му харчения  Бил взема решение да стане нарушител. Още от тинейджърска възраст ще стартира да краде непознати коне, което ще се окаже детска игра за него. Лека бавно ще се престраши да обира търговци и да влиза щурм в домовете на хората.

От сполучливите си опити Майнър отмъква хиляди $, само че те няма да покрият всички разноски, с цел да поддържа имиджа си на паралия. Затова ще се насочи към дилижанси, които стопира на пътя. Многобройните кражби на Бил го вършат извънредно известен измежду локалните, разказващи срещите си с този чудноват мъж.

Необичайните тактики на младежа печелят прякорът “Бандитът благородник ”, поради благият звук, с който беседва с жертвите си и даже се извинява за изпитаното стеснение от кражбата. Със себе си носи револвер, само че единствено за заплашване. Престъпникът един път не е насочил оръжието за да убива и учи и своите сътрудници бандити в никакъв случай да не стрелят по инцидентните минувачи, които обират.

Със славата си навлича вниманието на полицията и неотдавна навършилият 20 Майнър ще бъде тикнат зад решетките за 4 години през 1866. След излежаване на присъдата си, амбициозният юноша ще продължи кражбите си, с цел да задоволи персоналната жадност за финансова независимост. Съюзявайки се с Бил Лирой двамата оглавяват листата за най – търсени нарушители след провален опит да откраднат златни кюлчета от следващото пътуващо транспортно средство.

За залавянето на тандема ще се заемат управляващите с оказаното подпомагане на локалните поданици. В клопките на закона, Лирой ще усети твърдото въже към врата си, до момента в който Майнър с интелекта си намира метод да изчезне безследно от очите на тълпата.

За жал лакомията му го връща назад в студената килия през 1881 година, този път за доста по – дълъг интервал от време. Излиза през 1901 година на 35 година в доста друг свят. Бандитите като него от дълго време са изчезващ тип. Опитвайки се да се промени Бил ще заживее почтен и честен живот като фермер. Усилията му се оказват напразни – скучното и еднакво всекидневие не му е по усета.

“Бандитът благородник ” стартира отначало захвърлената си за миг престъпна кариера, само че този път е подложен в сложна обстановка. Познатите му дилижанси от дълго време не са на мода и пътуването с трен е желан способ за превоз и преместване на стока. Отдаденият апаш сформира нови проекти, които ще тества, само че първата му проба минава трагично и той не печели нищо. Вторият му опит също носи главоболия и ще аргументи гибелта на един от съучастниците по нехайство.

Отчаян, Бил се мести от Орегон в Британска Колумбия, Канада. Там е прочут под подправената си идентичност Джордж Едуардс – ловък животновъд. Зад благата си и грижовна фасада, той крои идващият си влаков обир. Придружен от Луиз Каку и Томас Дън този път главатарят се надява нещата да имат по-добра развръзка.

На 10 септември 1904 година тримата мъже ще се качат на експресен трен и ще избягат от идната станция с 300 000 $ облага. С авансово приготвена лодка пресичат реката Фрейзър, където ги чакат правилните им коне. Оттам тримата ще потеглят в противоположни направления към домовете си. Известният случай се трансформира в първата влакова кражба в канадската история.

Канадската тихоокеанска железница предлага на всеки, който успее да разобличи самоличностите на крадците 11 500 $ премия. Полицията се заема със казусът на последваща заран и се пробва да откри най-малко една диря, която да подскаже кои са причинителите. Същевременно дегизираният Бил се любува на приятна закуска, разговаряйки с детектив за нощните си занимания. За идващите 18 месеца случаят ще остане цялостна тайнственост и фермерът се отдава на умерено битие. Сред локалните той става изключително известен, тъй като е угодлив и прелестен комшия.

През 1906 година дочува вести за трен, пренасящ големи суми пари и злато. Научавайки, че маршрута на железницата минава покрай него Майнър ще се опита да грабне златната опция за опашката и събира мъжете си за новата им задача. Планът им, обаче ще се обърка, когато на 9 май се качват на неверният транспорт и излизат само с 15 $ и резервоар с хапчета за черния дроб, които намират на земята. По пътя си към конете си виждат, че те са изчезнали, най – евентуално подплашени от нещо. Така тримата потеглят пешком и се укриват в гората.

Разбирайки за случката, управляващите са сигурни че си имат работа със същите нарушители и провеждат полицейска хайка, с цел да ги заловят. Намират ги след седмица в лагер покрай езерото Дъглас. Признат като водач на дребната незаконна група Бил е наказан на пожизнен затвор, само че на негова помощ ще се притекат другари от местността, в която живее.

Събралата се навалица от хора стачкуват решението на съда, тъй като не имат вяра по какъв начин подобен благ човек ще извърши нещо толкоз подло. Независимо от желанията на публиката Майнър е мигновено заключен. Няколко пъти ще избяга, само че ще бъде връщан малко след опитите си да се скрие от полицията. След дълга кариера на апаш, Бил Майнър умира от гастрит в пандиза.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР