В Ботевград няма непосредствена опасност от режим на водата. Това

...
В Ботевград няма непосредствена опасност от режим на водата. Това
Коментари Харесай

Ботевград пред водна криза?

В Ботевград няма непосредствена заплаха от режим на водата. Това зявиха довечера от районното министерство. По-рано през днешния ден кметът на града разгласи, че има заплаха от водна рецесия поради намаляващите водни ресурси в язовир " Бебреш ".

След незабавната среща в районното министерство с локалната власт и специалисти стана ясно, че водоподаването е обезпечено за най-малко 4 месеца. Сформиран е щаб, който да следи равнището на язовира. От министерството приканват хората да употребяват рационално питейната вода.

По-малко от милион и половина кубика вода е потребният размер на язовир,,Бебреш " към сегашния миг. Според кмета на Ботевград водните ресурси ще стигнат за не повече от шест седмици.

През последните няколко седмици водата в язовир,,Бебреш " непрекъснато понижава. До сериозния мъртъв размер остават по-малко от 4 метра.

От локалната администрация признаха, че се надяват на удобни климатични условия, с цел да може да се изпълни язовирът. Досега сериозното равнище е достигано единствено един път - в края на октомври 2016-та.
Иван Гавалюгов, кмет Ботевград: Ако продължава да се неглижира този проблем, за който аз сигнализирам от няколко години, заплахата е действителна. Бих я определил над 50 %. Дългосрочните прогнози за зимата са, че ще е с малко превалявания.
В някои квартали хората признават за проблеми с водоснабдяването, изключително по високите етажи на блоковете.

Според кмета на Ботевград има две съществени аргументи за неналичието на вода в язовира. Амортизираната ВиК система и работата на Водноелектрическа централа,,Бебреш ", издигнат и пуснат в употреба през 2014 -та. Доклад на Напоителни системи демонстрира, че през май и юни вецът е черпил нерегламентирано вода.

Иван Гавалюгов, кмет Ботевград: За тези 14 дни, което е установено в формален отчет на Напоителни системи, че е работил, е консумирал към 1,2 млн. кубика вода от язовир Бебреш отвън обсега на неговото позволение.Нено Димов, министър на околната среда и водите: Знам, че има предписание на басейново дирекция на ВЕЦ-а да не работи, до момента в който не се изпълни. Тоест до момента в който няма приток и не се изпълни. Той не е от тези, които ние следим.
В Перник министър председателят Борисов подлага на критика кмета на Ботевград, че не се е присъединил в програмата за ВиК поправки с европари и не го е уведомил за казуса на по-ранен стадий. След незабавната среща в районното министерство през днешния ден стана ясно, че през последните три години за ремонт на водопреносната мрежа на община Ботевград са обезпечени близо 1,3 млн. лева През последните месеци загубите на вода са понижени с 6 %. Също по този начин продължава обследването за противозаконни връзки по тръбопроводите.
Николай Нанков, зам.- министър на Министерство на регионалното развитие: В Ботевград беше едното от доста слаби, тежки и неефективни общински ВиК сдружения. От април месец тази година е държавно. Вече имаме един път по-добро обсулжване на популацията и филтриране най-малко на водата.
Заместник-министърът на районното развиване разяснява и обстановката в Шумен и успокои,че таме няма заплаха за воден режим. Водните количества в язовир,,Тича " ще стигнат сигурно до пролетното снеготопене.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР