В блокадата на Черно море Западът е принуден да чака

...
В блокадата на Черно море Западът е принуден да чака
Коментари Харесай

Блокадата в Черно море: без Турция няма решение


В блокадата на Черно море Западът е заставен да чака помощ от Турция. Както в бежанската рецесия, по този начин и в сегашната война в Украйна Ердоган няма по какъв начин да бъде заобиколен. Той знае това добре и го употребява безскрупулно.

, който обаче мъчно може да бъде заобиколен от Запада, заради това, че страната управлява достъпа до Черно море, разяснява швейцарският „ Нойе Цюрхер Цайтунг “(НЦЦ).

Изданието напомня, че забрани прекосяването през протока на бойни кораби на двете воюващи страни - Украйна и Русия. Едновременно с това той употребява контактите си с Киев и Москва, с цел да се нарежда като медиатор сред тях. Също и в напъните за повдигането на съветската морска обсада Анкара играе значима роля.

Без Турция няма решение

Пътят до постигането на единение обаче е още доста дълъг - това сподели и визитата на в Анкара в сряда. Макар че точно Русия блокира украинските пристанища, Лавров упреква украинците за прекратения експорт на зърно. Но и без да има някакъв прогрес в този диалог стана пределно ясно, че без Турция не е допустимо отварянето на пристанищата, разчистването на морските мини край тях и конвоирането на товарните кораби през Черно море.
Редакцията предлага
Турция е и единствената натовска страна, чиито военноморски сили са в положение да подсигуряват сигурността на украинските пристанища, и която има правото да държи за по-дълго време по-голям морски флот в Черно море. Според конвенцията от Монтрьо от 1936 година трети страни, като примерно Съединени американски щати, могат да изпращат в Черно море единствено краткотрайно свои кораби. Казано по различен метод: географското състояние на Турция ѝ обезпечава в тази ситуация основна роля.

В НАТО по никакъв начин не са щастливи, че зависят от Ердоган

В НАТО по никакъв начин не са щастливи от обстоятелството, че още веднъж зависят от турския президент Ердоган, както беше през бежанската рецесия или в Сирия. А той знае това чудесно и не се колебае да употребява това преимущество за своите си цели. Най-добре това си пролича по въпроса за, което Ердоган реши да блокира, с цел да си издейства отстъпки от сътрудниците.

Дали сметките му ще се окажат правилни не е доста ясно, написа създателят на обявата Улрих декор Шверин и добавя: „ Но по-възмутително от прокарването на неговите лични ползи е това, че Ердоган го прави безскрупулно. В последна сметка на сътрудниците от НАТО няма да им остане различен избор, с изключение на да се включат в покера на Ердоган, се споделя още в коментара на НЦЦ.

И в действителност, някои западни съдружници сега виждат Ердоган повече като подбудител, в сравнение с като медиатор и даже се питат дали Турция към момента може да бъде считана за благонадежден сътрудник, написа по същата тематика немският „ Ди Велт “.

Безпрецедентна рецесия

Само че Ердоган поддържа положителни контакти с Москва и знае по какъв начин ловко да употребява този лост. „ Анкара употребява войната в Украйна, с цел да договаря с Русия по най-различни тематики “, твърди създателят на обявата – геополитическият анализатор Йорюк Изик. Не е доста ясно обаче какъв интерес би имала Москва да се съгласява с посредническата роля на Турция в възможния зърнен кулоар през Черно море, защото това би означавало Кремъл да се откаже от досегашната си тактика по въпроса.

Известно е, че Путин се пробва да си издейства по този метод намаляване на западните наказания. Ако обаче съветското държавно управление откаже да взе участие в такава игра, това ще попари очакванията за бързо решение на една невиждана световна рецесия: съгласно Организация на обединените нации дефицитът на храна може да засегне 1,4 милиарда души по света – в Африка, само че също по този начин и в Сирия, Йемен, Ливан и Афганистан, напомня още „ Ди Велт “.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР