В близост до главния вход на 4500-годишната Хеопсова пирамида, известна

...
В близост до главния вход на 4500-годишната Хеопсова пирамида, известна
Коментари Харесай

Учени откриха скрит коридор в Хеопсовата пирамида


В непосредственост до основния вход на 4500-годишната Хеопсова пирамида, известна още като Великата или Голямата пирамида в Гиза, египетски учени откриха прикрит кулоар с дължина 9 метра, който може да докара до нови открития.

Откритието в пирамидата - последният непокътнат архитектурен монумент от Седемте чудеса на света, е направено в границите на план, който от 2015 година насам употребява неинвазивни технологии, в това число инфрачервена термография и 3D симулации, с цел да надникне навътре в пирамидата, написа Ройтерс.



В публикация, оповестена в списание „ Нейчър “ в четвъртък, се споделя, че откритието може да способства за познанията по отношение на градежа на пирамидата.

Въпреки че не е открит нито един заровен фараон, египтолозите допускат, че Хеопсовата пирамида е служила за гробница на египетския фараон от четвъртата династия Хуфу (по-познат с гръцкото си име Хеопс), управлявал Древен Египет през 2606-2583 година пр.н.е.



Първоначално пирамидата е имала височина 146,5 м, само че през днешния ден тя е висока 138,75 м. В продължение на четири хилядолетия, до 1311 година, тя е била най-високата сграда в света, преди да бъде издигната Катедралата в Линкълн Англия, чиято централна кула била висока 160 м.



Незавършеният кулоар евентуално е основан, с цел да се разпредели тежестта на пирамидата към основния вход, който в този момент се употребява от туристите, на съвсем седем метра от него, или към друга, към момента неоткрита камера или пространство, изясняват египтолозите, които ще продължат сканирането.

Смята се, че пет стаи над погребалната камера на царя в друга част на пирамидата също са били издигнати, с цел да се преразпредели тежестта на солидната конструкция. Възможно е фараонът да е имал повече от една погребална камера, позволяват учените.



Те откриват коридора посредством мюонна радиография с галактически лъчи, а по-късно извличат изображенията, като вкарват ендоскоп с дебелина 6 мм през дребна фуга в камъните на пирамидата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР