В Блгария има много красиви села, които си заслужа да

...
В Блгария има много красиви села, които си заслужа да
Коментари Харесай

Това е едно от най-красивите и уредени села у нас и се намира на 71 км от София

В Блгария има доста красиви села, които си заслужа да посетите. Sofia24.bg ще ви опише за едно от тях, което през последните години бе давано като образец за сполучлива подготовка и реализация на редица планове, финансирани както със средства от Европейски Съюз, по този начин и от републиканския бюджет. Това е село Чавдар, което се намира в Софийска област, и то в планински район. Селото посреща хората с асфалтово шосе, водещо до него след отклонението в дясно от Подбалканския път преди Челопеч. Мястото впечатлява с прелестното си паркче и детска площадка, асфалтирани улици и тротоари. 

Село Чавдар се намира в Златишко-Пирдопската долина, в подножието на Стара планина, на 71 километра от София, в съседство с градовете Златица и Пирдоп. Населението е към 1100 поданици, като това е осмата най-малка община в Република България. Любопитно е, че до 1899 година селото се казва Коланларе, след което е преименувано на Радославово. От 5 януари 1946 година носи името Чавдар.

Църквата свети Архангел Михаил, която е една от забележителностите на селото, е една от най-старите здания и е издигната с дарения. Тя е много огромна и има забавни икони. На 2 километра южно от селото се стига се стига до Археологическия парк " Тополница “, състоящ се от пет неолитни къщички, по този начин добре пресъздаващи бита на неолитните хора. Паркът се намира на едно нагорнище, където се намира параклисът " Света Петка ". 

Водопад " Казаните “ се намира в рамките на Средна гора, на към 6,5 км южно от село Чавдар. Водопадът е естествен феномен от 5 водопада на река Беререй, спускащи се от 15 метра височина, образуващи каскада с бистра ледена вода. Разположени са сред три големи скали, като водопадите са образували вирове (еврозионни котли), наподобяващи казани, откъдето е пристигнало наименованието. Над каскадата е построен мост за наблюдаване на водопадите и каньона, който реката е образувала там. Каскадата може да се следи отчасти от няколко разнообразни точки заради високите скали и пресечения терен, в който се намира.

За да се стигне до водопада би трябвало да се тръгне от селото в посока местността " Казаните “. След към 3 км по съвсем еднакъв асфалтов път се минава по малко мостче над река Тополница. Оттам до водопада пътя става черен, като напред е за пешеходци, а надясно – за високопроходими коли. По пътя за пешеходци може да се продължи още близо километър с кола, след което следва отклонение, на което за водопада би трябвало да се хване надясно.

От тук нагоре стартира по-стръмен път, по който след към съвсем 2 км нанагорнище и към километър леко втурване се доближава до отбивката за водопада, който се пада отляво, на към 20-ина метра по-надолу в дерето на реката. Слизането до водопада става по доста тясна и стръмна, обезопасена с дървен парапет пътека.

След спускането до горната част на водопада може да се продължи като се премине на отсрещната страна по железен мост, да се тръгне надясно около реката или да се мине под парапета от ляво и по доста стръмна и мъчно разпознаваема пътека да се доближи до долната част на водопада.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР