В белгийския регион Валония се намира най-голямото съоръжение за съхранение

...
В белгийския регион Валония се намира най-голямото съоръжение за съхранение
Коментари Харесай

Завод в Белгия може да съхранява 100 mWh електроенергия

В белгийския район Валония се намира най-голямото оборудване за предпазване на сила в Европа. 40 литиево-йонни мегабатерии обезпечават устойчиво систематизиране на силата към белгийската социална мрежа, когато вятърните и слънчевите запаси станат по-оскъдни. В актуалната рецесия способността за предпазване на електрическа енергия се счита за основен детайл на стратегическата самостоятелност.
Днес осъзнаваме, че енергийните запаси са въпрос на суверенитет. С батериите, които ни разрешават да съхраняваме възобновима сила, създадена на локално равнище, можем да се оправим без импорт на изкопаеми горива.
Мишел Кодисер, изпълнителен шеф на Corsica Sole

Централата може да съхранява 100 мегаватчаса електрическа енергия. Всяка батерия има живот 10 години и коства 800 хиляди евро. Освен това ще бъдат рециклирани от производителя. В инсталацията са вложени 30 милиона евро, без да се разчита на обществени средства.
Появата на потенциал за предпазване е директно обвързвана с растежа на възобновимата сила и нейното значение в мрежата. Като илюстрация, последният фонд, който управляваме, има капиталов потенциал от над 1.5 милиарда евро, които са събрани от френски и европейски институции, само че също и от Азия и Северна Америка.
Рафаел Ланс, шеф на Фондове за енергиен преход Mirova

В подтекста на спирането на доставките на съветски газ и войната в Украйна, Европа се бори да откри баланс сред възходящото търсене на сила и битката с промените на климата.

Европейският съюз има нова стратегия за подкрепяне на държавите-членки за подсилване на енергийната им самостоятелност. Преди индустриалното развиване на новаторски технологии като водорода, държавните управления би трябвало да влагат допустимо най-вече в производството и съхранението на електрическа енергия.

Изабел Маркес да Силва за Euronews от Валония.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР