В Българското подворие в Москва, в църквата Успение на Пресвета

...
В Българското подворие в Москва, в църквата Успение на Пресвета
Коментари Харесай

Историк: В българското подворие в Москва служат руски, не български свещеници

В Българското подворие в Москва, в църквата " Успение на Пресвета Богородица " на Таганка, няма български свещеници. Службите се правят от четирима съветски свещенослужители - протоиерей Владимир Голубцов, духовник Алексей Себелев, духовник Алексей Матвеев и дякон Сергей Калабин. Това съобщи в профила си във фейсбук Милен Вълчев, организатор на Регионалния исторически музей в Хасково.
 
Милен Вълчев е историк, ученик на Великотърновския университет, изучавал история и публицистика в Пензенския държавен университет. Главен организатор на отдел " Нова история " в Регионален исторически музей - Хасково.
 
Той показва, че службите в храма се водят на съветски език, а празниците се означават съгласно календара на Руската православна черква. По думите му настоятелят на българското подворие - архимандрит Теоктист (Явор Свиленов Димитров) няма право самичък да служи нито на български, нито на съветски език. Позволено му е да води служби единствено в изключителни случаи, дружно с съветските свещеници в храма, акцентира Вълчев.
 
Историкът показва, че Българското подворие няма даже независима банкова сметка. Даренията за храма се събират посредством банковата сметка на подворието на съветския патриарх Кирил, който дружно с българския патриарх Неофит са предстоятели на църквата.
 
Храмът " Успение на Пресвета Богородица " е възложен за подворие на Българската патриаршия през 1948 година На уеб страницата на църквата се показва, че тя е част от Московската епархия на РПЦ.
 
Професор Делян Николчев акцентира, че в диоцеза на автокефална православна черква работят единствено нейните правила. Според него това е повода службите да са от съветски свещеници и съгласно съветския църковен календар.
 
По думите му дипломат Елеонора Митрофанова се е отказала от реципрочни дейности, тъй като наред с българския представител е трябвало да бъдат изгонени и двама съветски свещеници. Така щеше да стане ясно, че " българската черква " в Москва съблюдава разпоредбите на РПЦ, само че съветската в София нарушава Устава на БПЦ, добави Николчев.
 
Припомняме, че напрежението сред България и Русия се нажежи през последните дни след решението на страната да експулсира трима духовници, измежду които е предстоятелят на Руската черква в София. Според ДАНС свещениците са правили шпионаж.
 
В идващите дни се появи разногласието чия благосъстоятелност е църквата " Свети Николай Мирликийски " и има ли прави съветското посолство у нас да я затваря. Русия назова проблема провокация и привика посланика ни в Руската федерация за пояснение.
 
Политици от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи приканиха главняит прокурор да се заеме с въпроса за собствеността на черква. В същото време българският патриарх Неофит назначи български свещеници, които да възобновят службата в храма.
 

  
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР