В българския енергиен микс официално има нов играч, който ще

...
В българския енергиен микс официално има нов играч, който ще
Коментари Харесай

123 мегавата соларни панели се включиха в българската мрежа

В българския енергиен микс публично има нов състезател, който ще разбърка картите в системата денем. " Верила " влезе в употреба преди дни и със своите 123 мегавата мощ би трябвало да способства със 170 хиляди мвТч годишно зелена електрическа енергия. Това би нараснало слънчевата сила в страната с към 10%, само че редом се пускат и друго планове, тъй че общият растеж ще е по-голям.По последни данни през май делът на слънчевата сила в общото произвеждане е била към 10%, като упованията са с стартирането на новия парк през летните месеци този % да се вдигне.
С продажбата на електрическа енергия паркът ще генерира доходи от към 30 млн. лева годишно Фотограф: Цветелина Белутова
В българския енергиен микс публично има нов състезател, който ще разбърка картите в системата денем. " Верила " влезе в употреба преди дни и със своите 123 мегавата мощ би трябвало да способства със 170 хиляди мвТч годишно зелена електрическа енергия. Това би нараснало слънчевата сила в страната с към 10%, само че редом се пускат и друго планове, тъй че общият растеж ще е по-голям.

По последни данни през май делът на слънчевата сила в общото произвеждане е била към 10%, като упованията са с стартирането на новия парк през летните месеци този % да се вдигне.
С продажбата на електрическа енергия паркът ще генерира доходи от към 30 млн. лева годишно Фотограф: Цветелина Белутова
Централата " Верила " се изграждаше на два паралелни стадия, като изпълнителят - немската компания " Сънотех " съумява да вдигне парка за 9 месеца, като сега той е на 99% пуснат в употреба. Общият брой на панелите е към 222 хиляди, всичките са закупени от огромния китайски тръст Jinko Solar.
Фотограф: Цветелина Белутова
Любопитно е, че даже в пиковите часове за една слънчева централа по обяд, през лятото, оптималният товар, който ще бъде депозирам към мрежата ще е към 100 мегавата. Причината за това е както мощността на самите инвертори, по този начин и особеното разположение на панелите, като не всички са ситуирани южно. Подобен резултат действително има при всички огромни слънчеви паркове, защото е на процедура невероятно да се стигне до потребление на всичките 123 мегавата панели.
Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
Географското разделяне на зоните с максимален слънчев капацитет по принцип демонстрира, че най-благоприятна е слънчевата радиация в югоизточна България, само че съгласно вложителите местоположението до Дупница е доста подобаваща поради хълмовете и разнообразното ревю.
Паркът е вдигнат е построен за 9 месеца от немската компания " Сънотех " Фотограф: Цветелина Белутова
Инвеститор в плана е сдружението " Белозем солар парк 3 ", чиито крайни притежатели са Асен Христов (основен притежател на " Еврохолд " и надлежно на " Електрохолд " ), Кирил Бошов (председател на УС на " Еврохолд " ), Велислав Христов (член на УС на " Еврохолд " ), Сами Чакъров и Мартин Нанков.

Проектът действително е стартират още през 2009 година, минавайки през закупуването на 1300 декара общинска земя непосредствено от кмета на община Дупница тогава Атанас Янев. След години мъртвило поради стагнацията в пазара на ВЕИ в България, той е обновен и през 2021 година земята е препродадена на " Дупница Солар - Пропко " за 1 млн. лева По това време последното сдружение е благосъстоятелност на " Дупница Солар-М ". През 2022 година пък собствеността минава към " Дупница солар " АД, което в този момент има и " Белозем солар парк 3 " - директният вложител в парка и собственик на лицензията за произвеждане на ток.
Фотограф: Цветелина Белутова
Проектът се прави оценка на над 200 млн лева съгласно пазара, като няма обществена информация от вложителите.
Преобразувателната станция на централата Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
Според неофициална информация към 60% от мощността на централата към този момент е непокътната от PPA контракти. Преди няколко месеца сред парка, търговеца на електрическа енергия " Електрохолд " и телекомът " Йетел ", като е прекомерно евентуално още два дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа енергия да са на финалната права. Подобно развиване демонстрира търсенето на дълготрайно обвързване от страна на слънчевите планове за продажба на продукцията им, като се смята че механизмът пази от волатилност на пазарите и дава предвидимост в приходите, защото минимално се разчита на свободния пазар.
Свързани публикации Полша желае дотация за въглищната електрическа енергия, само че Европейски Съюз не дава 20 юни 2023, 06:07 Westinghouse ще направи инженерно изследване за 7-ми блок в Козлодуй 16 юни 2023, 16:23
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР