В България заетостта на жените е по-висока, отколкото при мъжете,

...
В България заетостта на жените е по-висока, отколкото при мъжете,
Коментари Харесай

В България заетостта на жените е по-висока, но заплащането продължава да е по-ниско

В България заетостта на дамите е по-висока, в сравнение с при мъжете, само че заплащането продължава да е по-ниско, макар че разликата се стопява през последните години. Тя е най-съществена във финансовия бранш, опазването на здравето, ИКТ бранша, преработващата индустрия и в областта на културата, спорта и развлеченията, където заплащането на дамите е с над 30% по-малко от това на мъжете. Такива са част от изводите в ново проучване на Института за пазарна стопанска система, оповестено на уеб страницата на института. 
Жените у нас са повече наранени от инфлацията, тъй като работят на по-ниски междинни приходи, предупреди през вчерашния ден президентът на КНСБ Пламен Димитров на националната конференция за Осми март. 

В деня, в който обичайно вършим равносметка на икономическите и публичните достижения на дамите, като се изключи че се регистрира възходящо наличие на дамите в работната мощ на България, постижение е, че европейската статистика сочи, че  страната ни е измежду страните в Европейския съюз, които имат най-голям дял дами на мениджърски позиции. България е първенец и е сред първите три страни в Европа по брой научни откриватели дами, страната ни е преди всичко във връзка с наличието на дами в осведомителните и информационните технологии. 

Темата на Организация на обединените нации за Международния ден на дамата тази година е " DigitALL: Иновации и технологии за тъждество сред половете ". Темата акцентира по какъв начин технологиите са от решаващо значение за напредъка в региона на правата, само че възходящата " цифрова бездна " сред половете оказва въздействие върху всичко - от опциите за работа на дамите до сигурността онлайн. 

В България дамите, регулярно употребяващи интернет - всеки ден или най-малко един път седмично, са 78 %, мъжете – 79.9 %, съгласно данните на Националния статистически институт за 2022 година. По данни на Организация на обединените нации, имащите достъп до интернет дами, са с 259 милиона по-малко от мъжете. Освен това от организацията предизвестяват, че дамите са значително незадоволително показани в кариерите в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката.

Вихра Найденова, доктор по логика на психиката, учител в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в региона на трудовата и организационната логика на психиката и ръководство на човешките запаси, и Ралица Вачкова, началник отдел „ Човешки запаси “ в интернационална компания в региона на логистиката, разясниха кое е главното, което движи дамите в професионалната им реализация и обичайните настройки за половете въздействат ли върху избора на професионален път.

Кое стимулира жените 

Всеки човек има разнообразни полезности и мотиватори, които го движат. Това, което следя, след над 15 години работа в ръководство и развиване на човешките запаси в България, е, че при дамите движеща мощ имат фактори като обществените взаимоотношения, другарската и подкрепяща среда, взаимоотношенията с директния началник, само че също по този начин доста значими са за тях смисълът и смисъла на работата им, приносът, както и опциите за учене и развиване. Тук е значимо да имаме поради и бизнес бранша, и разликите в поколенията, те също имат значение, сподели Вихра Найденова.

Според Ралица Вачкова това, което движи всеки човек в сполучливата професионалната реализация, е желанието за доказване. Желанието да се потвърдят, че могат да се показват не по-лошо, в сравнение с един мъж може да се оправи в дадена специалност, също стимулира дамите, означи тя. Жените са по-организирани, по-отговорни, което в немалка степен се дължи на обстоятелството, че при тях по-често се постанова да балансират сред доста задания в персонален и професионален проект, счита специалистът. 

Попитана дали има някакви специфики в пътя на професионалната реализация на дамите, Вачкова сподели, че чисто биологично професионалният път на дамите бива преустановяван от моменти, свързани с раждане, развъждане на дете, вероятно прилагане на болнични, което от време на време затруднява дамите. „ Но моят опит демонстрира, че в последно време от ден на ден мъже се възползват от опцията, когато детето им е болно, да си останат у дома и да го гледат, това към този момент не е толкоз обвързване на майката “, добави тя. 

Пазарът на труда към този момент пребори една стигма - работодателите да се въздържат да наемат дами, на които им следва майчинство или са с дребни деца, сподели Вачкова. Тя посочи, че зависи от корпоративната просвета в една компания, само че това са решения, наложени от пазара, той е подобен, че към този момент претендентите за работа слагат изискванията. „ Ако жена, претендент за работа, е извънредно добра в това, което прави, за един шеф няма да е от голяма важност, че е в детеродна възраст. Той ще избере най-способният чиновник “, съобщи тя. 

Според Вачкова няма разлика сред половете в акомодацията на ново работно място - хората, които са в по-голяма степен интроверти, имат известни усложнения в акомодацията, за разлика от по-откритите, общителните, тези, които влизат елементарно в контакт с близките. 

Жените на управителни позиции 

В България дамите имат опция за кариерно развиване и заемане на високи мениджърски позиции. Това следя през последните двадесет години, сподели Вихра Найденова. „ Всичко е доста самостоятелно и не зависи единствено от пола, само че и от самия човек, развитите умения, извършените образования. Изключително е значимо, в случай че наемаме за мениджърска позиция, да имаме поради стратегическото мислене, отзивчивите умения и тези за водене на договаряния, опциите за взор " отвън рамките " и нови хрумвания, аналитичното мислене, уточни тя. 

Според нея дамите в България вършат усещане с желанието си за развиване на своите умения, връзката си, лидерския си потенциал. Именно и по тази причина са мечтани от работодателите - заради желанието за рационализиране и принос. Но, несъмнено, и не зависи единствено от пола, а и от характерността на всеки човек и бизнеса, в който попадне, добави Вихра Найденова. 

В рамките на компанията, в която работя, дамите на така наречен висши управителни постове са един сериозен %, не са изравнени с мъжете, само че мога да направя съпоставяне първо със страните от Източна Европа и след това от Западна Европа, разяснява Ралица Вачкова. „ Ние сме на едно от най-силните места по така наречен блян за равнене на броя на мениджърите дами и мъже. Все още сме надалеч по паритет, само че в това време това, което сме постигнали, сме го постигнали без изкуствени квоти, то е напълно на база на качествата на нашите дами ръководители. Аз несъмнено съм срещу квотите, считам, че това, което би трябвало да е определящо в развиването, би трябвало да са професионалните качества “, добави тя. 

Ралица Вачкова означи, че дамите на по-високи позиции по-бързо се връщат на работа при майчинство. Попитана дали това се дължи на по-високите хонорари, Вачкова сподели, че евентуално в немалка степен има и фактор възнаграждение, само че когато жена на 30 години излиза в майчинство, а към този момент е постигнала средномениджърско или високомениджърско равнище, за нея дълъг престой в майчинство би представлявал съществено отделяне от трендовете в съответния бизнес, в който работи, и много дами не си го разрешават. „ Това - от една страна, само че от друга - решението по кое време да се върнеш от майчинство, значително зависи от динамичността на самия човек. Има дами, които считат, че биха обърнали по-голямо внимание на фамилията си, в случай че разделят времето си сред работата и фамилията си, не са съсредоточени единствено върху гледането на детето “, добави Вачкова.

Има ли към момента желани от дамите области на професионална реализация 

Необходимо е по-актуално изследване на тези настройки, само че като цяло дамите в по-голяма степен от мъжете избират обществените и подпомагащи сфери, работата като учители, обществени служащи, административни и медицински функции и други, които са свързани с грижа и връзки, сподели Вихра Найденова, запитана дали има области на професионална реализация, желани от дамите. Тя счита, че съвсем всяка специалност може да се извършва сполучливо и от двата пола, само че дамите да вземем за пример са доста по-често избирани и сполучливи като медицински сестри заради спецификата на специалността, а по-рядко в България те са професионални водачи или шлосери, както и други по-специфични специалности в производството - които са по-подходящи за мъже.

Вихра Найденова акцентира, че от ден на ден дами се ориентират и към ИТ сферата, както и към мениджърски и стратегически позиции, в областта на политиката също. Ние имаме най-голям дял на дами в ИТ сферата в Европа последните години, както и дял на дамите на високи мениджърски позиции. Това приказва доста за капацитета и упоритостите на дамите в България, счита тя. 

Компанията, в която работи Ралица Вачкова, си сътрудничи и с професионални учебни заведения. Попитана дали към момента момчетата са повече като брой в такива учебни заведения, тя означи, че процентно доминират те, доста по-малко са девойките, насочени в специалност „ спедитор- логистик “. В същото време на една типично мъжка позиция, каквато е лидер на машина високоповдигач в склад, което е извънредно виновна работа, ние сме имали сътрудници дами със сериозен опит, които се оправят не просто наедно с мъжете, само че даже и по-добре, описа Ралица Вачкова. По думите ѝ това са изключения, единични случаи, само че е значимо да се подчертае, че качествата са тези, които дефинират дали ще бъдеш добър в специалността или не.

Има избрани професионални посоки, в които дамите доминират, и други, в които мъжете доминират, само че моят опит демонстрира, че в един колектив, в който се върви към паритет на представителството мъже/жени, работната атмосфера е по-добра, добави специалистът. 

В отговор на въпрос мъжете или дамите се показват по-добре на изявление за работа, Вачкова сподели, че самостоятелните „ продажбени умения “ на самия човек дефинират представянето. В компании, построили корпоративна просвета, обвързана с личностните достижения, се търси ефикасност, така наречен полово насочване не е от голяма важност, означи тя. 

Заплащането на жените 

Според Вихра Найденова, която има опит в огромни интернационални организации, разликите в заплащането сред половете не са толкоз огромни. Разликата идва не от пола, а от подготвеността, уменията и приноса на всеки експерт, без значение мъж или жена, счита тя. Ралица Вачкова уточни, че за бранша, в който тя оперира - транспортно-логистичният, както и за София като цяло, разликите във възнагражденията на дамите и мъжете не са изключително огромни, а за спедиторски позиции са съвсем изравнени. По-сериозният проблем е в районното установяване на възнагражденията, където разликите могат да бъдат фрапантни, в това число сред мъже и дами. Попитана по какъв начин, съгласно нея, това може да бъде преодоляно, Вачкова сподели, че е последовател на теорията за невидимата ръка на пазара. Когато сме в състояние, в което пазарът дефинира по една или друга причина държанието на претендентите и надлежно на работодателите, това ще докара до позитивни промени и в тази посока. Истината е, че в случай че някой шеф реши да търси претенденти за избрани работни места в по-малките обитаеми места, среща по-големи усложнения, в сравнение с в София или други огромни градове, добави тя. 

Преброяването на популацията от 2021 година сподели, че 2,9 млн. от общо 5,6 млн. души над 15-годишна възраст поставят или оферират труд (работната сила). Делът на мъжете е доста по-висок – 57,1%, до момента в който този на дамите е 48,8 на 100, написа в проучването на Института за пазарна стопанска система. 

Въпреки че по-малка част от дамите са стопански дейни, делът на заетите от тях е по-висок, а на безработните - по-нисък. През 2021 година делът на заетите дами в работната мощ е 90,7% (спрямо 89,5% при мъжете), а безработните – 9,3% (спрямо 10,5% мъжете). 

Най-висок е делът на дамите сред 45 и 64-годишна възраст – 49,7%. При най-ниската (15-24 г.) и при най-високата възрастова група (65+ години.) присъединяване на дамите е доста по-ниско. „ Това значи, че делът на дамите на пазара на труда е концентриран в най-активната възраст на трудовия живот, а присъединяване им в работната мощ стартира по-късно и приключва по-рано по отношение на това на мъжете ”, показват създателите на разбора.

Данните по райони сочат, че в София е най-голям процентът на дамите (60 на сто), които вземат участие в работната мощ (спрямо 68% при мъжете), а най-нисък е в област Кърджали (36% присъединяване на дамите и 43% - на мъжете). Областите с най-малка разлика в каузи на работната мощ сред двата пола са Благоевград, Кюстендил и Перник (под 6 пр.п. разлика), а с най-висока - Добрич, Търговище и Шумен (с по 11 пр.п. разлика). „ Сравнително огромна част от дамите не вземат участие в работната мощ в някои региони, където е висок делът на етническото, селското и относително по-ниско образованото население ”, обобщават анализаторите и допълват, че “разликите при присъединяване на мъжете и дамите на трудовия пазар понижават с повишаване на степента на обучение ”.

Изборът на специалност е мощно повлиян от обичайните функции на пола. Затова максимален брой дами са наети в образованието, опазването на здравето и обществените действия (над 80%),  с други думи в браншове, свързани с работата с хора. На другия полюс - с под 20% наети дами, са обичайно доминираните от мъжете браншове, като строителството и добивната индустрия. „ Данните демонстрират, че в секторите, в които е нужен персонален контакт и работа с хора, са заети най-вече дами, а в тези, в които се изисква главно физическа мощ, доминират мъжете ”, разяснява Зорница Славова, старши икономист в ИПИ. 

През 2021 година междинната брутна годишна заплата на дамите е 16 900 лева, а при мъжете - 20 500 лв.. „ През последното десетилетие се следи постоянен и непрекъснат растеж на заплатите и при двата пола, а разликата понижава. Докато през 2000 година възнаграждението на дамите е с близо 25% по-ниско от това на мъжете, през 2021 година разликата е под 18 на 100 ”, показва създателят на проучването. То открива, че до момента в който при дамите децата в фамилията водят до „ загуба “  на претовареност, при мъжете е тъкмо противоположното –  те са фактор, който усилва коефициента на претовареност, без значение от образованието. “Очевидното пояснение за противоположния резултат на децата е в разпределението на функциите в фамилията, защото дамите по-често избират да се грижат за децата и семейството без да търсят официална претовареност, а назад - мъжете се нуждаят от работни места, с цел да могат да устоят семейството. Разбира се, има и друго пояснение, а точно, че работещите мъже по-лесно намират сътрудник, с който да основат семейство и деца ”, разясняват от ИПИ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР