В България така или иначе предвиждахме мерки за намаляване на

...
В България така или иначе предвиждахме мерки за намаляване на
Коментари Харесай

Росен Христов: Занимаваме се с мерки, които да стабилизират пазара, а не със санкции

В България по този начин или другояче предвиждахме ограничения за понижаване на потреблението на ток. Това, което считаме да създадем, е да усъвършенстваме програмата, която е обвързвана с помагане за разликата в цените за тока, тъй че да обвържем тези помощи с резултатите, свързани тъкмо с тези две посоки — понижаване на потреблението общо, като по принцип е добре и за цялата стопанска система, и понижаване на разноските в пиковите часове. Това оказва помощ на енергийните компании да си балансират производството.

Това сподели по време на брифинг на Летище София служебният министър на енергетиката Росен Христов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Очакваме, че промишлеността ще поддържа мярката и ще се включи интензивно. За семействата не се предвиждали някакви наложителни ограничения, само че по този начин или другояче всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен и по-енергоефективен изключително в интервал на рецесия ", съобщи Росен Христов.

Той акцентира, че МЕ се занимава с ограничения, които да стабилизират пазара, а не със наказания. " Нас ни интересува стабилизиране на цените на газа общо и с намалелите количества за Европа, където сега съветският газ съставлява към 10% от общия газ, който се употребява, това не би довело до значително намаление на цените, което нас ни интересува, по тази причина и нашето предложение е ограниченията да са съответни върху целия пазар и всичкия газ ", изясни енергийният министър. Той е безапелационен, че по този начин ще може да се стабилизират цените.

" Много е значим какъв ще бъде таванът на цената и дали това ще е някакъв закрепен таван, или по-скоро ще бъде някаква рамка, в която цените да се движат ", сподели Христов. По думите му това ще реши крайната ни позиция и дали поддържаме сходни ограничения. Той е безапелационен, че огромното значение е в детайлите. " Чакаме в този момент Европейската комисия да приготви действителния пакет и тогава ще оценим нашата позиция ", добави министърът на енергетиката.

Европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон дойде в България, с цел да участва на церемонията в НДК на следващия ден във връзка формалното въвеждане в употреба на интерконектора България-Гърция. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР