В България ще има газова криза.Това заяви изпълнителният директор на

...
В България ще има газова криза.Това заяви изпълнителният директор на
Коментари Харесай

Сашо Дончев: В България газова криза няма да има

В България ще има газова рецесия.

Това съобщи изпълнителният шеф на „ Овергаз Инк” АД Сашо Дончев.

По думите му „ мизерните количества”, от които страната ни има потребност, ще бъдат обезпечени. Според него най-лесният вид това да се случи е да се разгласи социална поръчка от името на „ Булгаргаз”. Веднага щели да се появят 7-8 компании, които да предложат колкото количества имат.

Според Дончев ние бихме могли да желаяме заплащането за транзитирания от нас съветски газ по така наречен „ Турски поток” да бъде осъществено в газ. Въпреки, че сега бартерите в енергетиката са неразрешени, той е сигурен, че в случай че желаяме, Европейска комисия ще даде дерогация на страната ни по тази тематика.

Изпълнителният шеф на „ Овергаз Инк” АД Сашо Дончев разяснява излязлата информация, че е договорил 15 милиарда куб. м. газ с американската компания „ Ескалейд Енерджи Инк”. „ С тях дружно май месец в Албания подписахме учредителни документи да сътворяваме един терминал за регазификация. Това, което подписахме предходната седмица, е по-скоро един от източниците на полутечен природен газ за този терминал”, сподели той.

По думите му компанията е стратегически сътрудник, с който имат доста по-големи проекти от този терминал за регазификация.

„ Държавата на мен от дълго време ми наподобява зле”. Така Сашо Дончев отговори на въпроса по какъв начин вижда България през днешния ден. По-вярно даже било изказванието, че страната ни в никакъв случай не му е изглеждала добре. Той съобщи, че има вяра, че крачка по крачка, с всяко вървене на избори, политическият живот у нас ще се усъвършенства.

„ В изборите всяка година получават право да вземат участие младежи, които са родени след ония интервал, наименуван комунизъм, които не познават тоталитарната страна в същинския й тип, които са получили обучение на Запад, работили са там, живели са, имали са опция да видят какво е това същинска народна власт, по какъв начин действа страната в едно свободно общество и не на последно място – видели са по какъв начин действа самото свободно общество”, сподели изп. шеф на „ Овергаз”. Той самичък дефинира себе си като част от тези младежи, без значение от възрастта си.

На въпрос дали в миналото българската политическа класа го е натискала, Дончев отговори, че в никакъв случай не е серпантина. Той напомни случая с нахлуването на барети в офиса на компанията, която ръководи.

Изпълнителният шеф на „ Овергаз” разяснява и отстраняването на шефа на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров. „ В една такава обстановка ние доста добре би трябвало да помислим, в случай че обстановката в действителност е спешна, както някои политици се пробват да я показват сега, то тогава явно тази догадка, че КЕВР остава без ръководител, е недостатък е основаването на КЕВР. Трябва да помислим по какъв начин да действа и какво да променим оттук насетне, тъй че КЕВР да може да работи и без председател”, сподели Сашо Дончев, пред Нова тв.

„ Аз изрично считам, че токът би трябвало да се продава на пазарни цени. Категорично всичко би трябвало да се продава на пазарни цени. Всичко друго е деформиране на пазара и е в интерес на нашите и против всички останали”. Така изпълнителният шеф на „ Овергаз” разяснява обстоятелството, че КЕВР е съумял да ограничи нарастването цената на тока за бита до 3%.

„ КЕВР е политически инструмент. Ако този орган дефинира цените, и в случай че от тези цени зависи настроението на електората… Нали разбирате, че по тази причина КЕВР дълго време беше именуван Държавна комисия до момента в който Европейската комисия не им обърна внимание, че не би трябвало да е държавно, а да имитира независимост”, твърди Дончев.

По думите му американската енергетика е самостоятелна от държавното управление, тъй като то не е вложило и един цент в нея. „ Това не е работа на министър-председателя или на министъра на енергетиката. Могат да питат. След като са се насадили на патешки яйца, като са монополизирали в интерес на държавната компания „ Булгаргаз” пазара, то би трябвало да изискват от управлението на „ Булгаргаз” да обезпечи газ, а не те да вървят и да просят”, безапелационен е шефът на „ Овергаз”.

Според него в случай че ДАНС се е заела да извърши това, което обществото чака от нея при инспекцията в „ Булгаргаз”, сигурно ще открие нередности при доставките на газ за страната ни. „ Говори се една нелепост повече от година – че заради липса на потенциал не може да се достави цялото количество азерски газ. Това не е вярно”, изрично съобщи Дончев. По думите му казусът там бил напълно различен. Ако „ Булгаргаз” реши да взима азерски газ, тъй като е по-евтин, той би трябвало да заплаща наказания на „ Газпром”, изясни изпълнителният шеф на „ Овергаз Инк” АД.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР