В България се проведоха трети поредни избори в условията на

...
В България се проведоха трети поредни избори в условията на
Коментари Харесай

От първо лице: Как преминаха изборите в една от Софийските ковид секции?

В България се организираха трети следващи избори в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура. Още при започване на годината се състояха диспути сред държавните институции по тематиката за това по какъв начин ще се обезпечи правото на глас на поствените под карантина. Институтът за развиване на обществената среда (ИРПС) показа опцията за въвеждането на гласоподаване посредством мобилна изборна кутия, която алтернатива бе употребена в доста европейски страни, провели избори през 2020 година В последна сметка разпоредбите за реализиране на гласоподаване с преносима секционна изборна комисия (ПСИК) бяха уредени в член 28 на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние (ЗМДВИП).

Обръщаме внимание, че главното преимущество на този метод е ненарушаването на карантината от страна на заразните с коронавирус гласоподаватели, защото не се постанова те да излизат на открито и да контактуват с други хора. Също по този начин, от болните се изискват минимални старания, с цел да упражнят правото си на глас – подаване на заявление по електронен път или по телефона до общинската или районна администрация, като тази администрация е длъжна да даде опция на поставените под карантина да гласоподават в личния си дом. В допълнение, според последните промени в ЗМДВИП, гласоподавателите можеха към този момент да гласоподават с ПСИК на мястото, където са били поствени под карантина.

Активните случаи на инфектирани от COVID-19 българи в интервала 13-15 ноември беше към 113,200. Над 8000 от тях бяха приети в болница и настанени в коронавирус зони по време на изборите, където и имаха опцията да упражнят своето право на глас в особено основани секции. Част от заразните също по този начин бяха под 18 годишна възраст и надлежно нямаха право да гласоподават.

Тъй като изборната интензивност на страната е нормално към 50%, най-малко половината от тези 105,200 по този начин или другояче нямаше да упражнят правото си на глас. За информация, на изборите през април секциите бяха 64. Поради тези аргументи за изборите на 14 и 21 ноември бяха формирани към 170 преносими секции. Novinite.bg съумя да се причисли към една от тях и да наблюдава по какъв начин минава изборния развой в столична ПСИК.

На 13 ноември, денят за размисъл, членовете на секционните изборни комисии трябваше да се съберат и да одобряват изборните бумаги в учебното заведение, в което бяха разпределени. Обикновено всяка секция е разпределена в класна стая и членовете на СИК би трябвало да я приготвят за изборния ден – това включва класификация на изборните бумаги, разлепяне на указания и полагането на подписи.



В края на тази подоготовка се запечатват стаите и хората се разотиват. Подобна бе и обстановката в мобилните секции. Първоначално се смяташе, че те ще бъдат две, само че в следствие беше прибавена и трета. Всичките преносими секции бяха отделени във физкултурния салон на учебното заведение, задоволително надалеч от другите изборни секции. Всяка една ПСИК трябваше да се състои от трима членове, само че в този подговителен ден едвам се събраха хора за образуването на една преносима секция. Въпреки тази пречка, процесът по подредбата на изборните бумаги мина обикновено.

За разлика от секционните изборни комисии, където вотът трябваше да се упражни посредством машина, в ПСИК гласоподавателите можеха да гласоподават единствено с хартиена бюлетина. Поради тази причина, в изборните бумаги бяха включени два типа хартиени бюлетини, надлежно за партии и национални показали, както и за претендент президенти и вице-президенти. Членовете на коронавирус секциите също по този начин разполагаха със защитни костюми и шлемове, наложителни за провежденето на активността на ПСИК.

На идващия ден, 14 ноември, членовете на коронавирус секциите се събраха в 06:45 във физкултурния салон в съвсем цялостен състав (само една от трите секции беше с двама членове). Нашият екип се причисли към една от секциите, която първа щеше да тръгне по адреси. Тя се състоеше от ръководител, заместник-председател и секретар.

За наша и тяхна изненада, фотограф от Агенция Франс Прес също се очакваше да се причисли към тази коронавирус секция. Въпреки напрежението от два журналистически екипа, членовете на тази ПСИК се заловиха бързо за работа и облякоха защитните си костюми дружно със защитни шлемове. Към това снарежение те прибавиха ръкавици и маска. Изборните бумаги, които трябваше да носят със себе си също не бяха малко.

Освен двата типа бюлетини, наложително бе да се вземат дезинфекциращи препарати, две урни и щемпел. След като се екипираха и стегнаха багажа, тримата членове се насочиха към изхода на учебното заведение, където ги чакаше техния транспорт. За задачата на сполучливо осъществяване на изборите за една коронавирус секция бяха предопределени една такси кола за превоз и една полицейска кола за сигурност. Подвижната изборна комисия разполагаше и със лист от адреси в съответния регион, в който беше разпределена.

В нашия случай тези адреси бяха 10 и огромна част от тях бяха близко един до различен, в един квартал. Също по този начин, някои от адресите се дублираха, защото част от карантинираните бяха фамилии на един адрес. Към 08:00 нашата коронавирус секция потегли към първият си адрес, дружно с полиция и публицисти. На входа на блока, обаче, членовете на комисията и служителите на реда не съумяха в началото на влезнат. Тъй като гласоподавателката беше карантинирана, тя не можеше да слезне да им отвори входната врата. А бдителни съседи не изявяваха предпочитание да отворят входа си на пет индивида екипирани в защитни костюми и шлемове. Въпреки куриозната обстановка, в последна сметка се откри съзнателен жител, който да ни пусне.

С леко усложнение заради оборудването и сложното късане на бюлетина със защитни ръкавици, първият глас за деня бе сбъднат. Останалите девет адреса, плюс няколко адреса, които бяха признати в същия ден, бяха посетени без особени компликации. Една от новите благоприятни условия за тези избори бе, че гласоподаватели, които са разбрали, че са заболели от коронавирус на същия или предния ден, могато да пуснат заявление в изборния ден и мобилен екип бе длъжен да ги посети. Хората останаха удовлетворени, че имат опцията да упражнят своят глас, макар събитията. Добрата организация от всички и най-много ръководителя на преносимата комисията даде резултат и в 12:00 коронавирус секцията беше завършила с адресите си по лист.

Тук е значимо да уточним, че изборния развой в ПСИК минаваше под строги правила и рутина. При пристигнато на адрес, членовете закопчаваха защитните си костюми, слагаха шлемове, маски и защитни ръкавици. След това, на дистация от 1,5 м., те подаваха на гласоподавателите празни бюлетини, с които да гласоподават за народни представители и президент. Гласоподавателите наложително носеха маски, съблюдаваха отдалеченост, носеха защитни ръкавици и своя писалка, която след това си прибираха.

След като гласоподавателят е дал своя вот, членовете на коронавирус секцията изхвърляха ръкавиците си и се дезинкфецираха с препарати, преди да тръгнат към идващ адрес. Шофьорите на таксита, както и служителите на реда придружавайки коронавирус секциите също бяха екипирани в защитни костюми, маски и ръкавици. След връщането на таксито в учебното заведение и приключването с адресите, колата също се дезинкфецираше.

До края на изборния ден, секцията, към която нашия екип се беше присединил, посети още няколко адреса. Във всеки случай на връщане във физкултурния салон, където бяха отделени коронавирус секциите, членовете на ПСИК сменяха защитните си костюми и шлемове. Макар да не бяхме с другите две преносими комисии, останахме с усещането, че процесът на гласоподаване е минал по същия метод и при тях.

В края на изборния ден, членовете на секционните комисии започнаха броенето на бюлетини и попълването на протоколи. Въпреки че през по-голямата част от деня обстановката беше под надзор и процесът преминаваше умерено, в този финален стадий се стигна до проблеми. Някои от членовете на секциите отхвърлиха да извършват отговорностите си и други членове трябваше да свършат тяхната работа.

Понеже трите секции вървяха дружно и трябваше дружно да се насочат към Арена Армеец за предаване на протоколите, тези пречки в допълнение изнервиха хората. В последна сметка в 22:45 трите коронавирус секции се насочиха към тяхната последна дестинация за деня. Отновно с такси и кордон от полицейски коли, те дойдоха в Арена Армеец, където по устав трябваше да предадат изборните протоколи. След към три часа търпеливо очакване, членовете на ПСИК приключиха задачата си сполучливо.

На балотажа, провел се на 21 ноември, още веднъж се присъединихме към същата преносима секциона изборна комисия. Този път адресите бяха доста по-малко, а прекосяването през Арена Армеец лиши единствено половин час.Въпреки ниската изборна интензивност, секциите още веднъж бяха три. Мерките, и този път, се съблюдаваха също толкоз правилно. Гласуването и в двата вероятни изборни дни преминаваше за към 10 минути на гласоподавател.

Трудностите бяха изкючително минимални, тъжби не бяха подавани, а хората, които гласоподаваха бяха добре осведомени с процеса и носеха защитни средства. Като проблем може да се спомене неналичието на храна и вода, която трябваше да бъде предоставена от партиите, чиито представители бяха членовете на ПСИК. Не всички, само че някои политически партии не предоставиха сандвичи и бутилки вода с оправданието, че те не били планувани за балотажа.

Транспортът от Арена Армеец назад към районните учебни заведения също беше проблематичен. Няколко бяха случаите на хора оставени надалеч от мястото, където живеят или неспособни даже да си тръгнат от Арена Армеец заради отводи на водачите, бяха част от премеждията на членовете на секционните комисии.

Мобилизацията на ЦИК, СИК и Столична община, както и на полицията и такситата беше на положително равнище. Ковид секциите бяха снабдени с нужните защитни материали и превоз, изискванията за осъществяване на избирателен развой по време на пандемия бяха спазени. Въпреки това, процентът на гласоподаватели, заболели от конавирус в изборния ден, които са изразили предпочитание да гласоподават, в действителност се оказа много дребен.

Осигуряването на правото на глас на поствените под карантина изисква съществено организационно и ресурсно застраховане, с цел да се подсигуряват в цялостна степен изборните права на тази група гласоподаватели. От организационна позиция, макар позитивите изброени нагоре, остава въпросът за потребността от три коронавирус секции, за един регион в София, обслужващи общо към 30-40 адреса.

Конституционно право е на всеки български жител да гласоподава и това право би трябвало да бъде предпазено даже в изискванията на пандемия. При случай на нови избори в такава конюнктура, държавната администрация би трябвало да акцентира на по-добра организация на ПСИК имайки поради междинната изборна интензивност и да пресметне ресурсното застраховане.

@Редактор на
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР