В България се отчита възстановяване на сектора на недвижимите имоти,

...
В България се отчита възстановяване на сектора на недвижимите имоти,
Коментари Харесай

Скачат лихвите по ипотечните кредити

В България се регистрира възобновяване на бранша на недвижимите парцели, подкрепено от следената в целия свят наклонност за увеличение на урбанизацията и ниските лихвени проценти, които улесняват взимането на ипотечни заеми и покачват търсенето на жилища. Но, в случай че Европейската централна банка стартира да организира политика за повишение на лихвите, редица българи може да изпитат усложнения при изплащането на ипотечните си заеми, считат кредитни специалисти, написа " Дунав мост ".

Според Милена Виденова, шеф на консултантската компания „ Кофас “ за България, в Европа може да се чака главните лихви да бъдат нараснали в края на 2018 година “Като цяло има общо очакване покачването да се случи в края на тази година, само че не може да се каже в какъв % ще бъде то ”, уточни специалистът и добави, че това няма да даде незабавно отражение върху пазара в България, само че ще има резултат при дълготрайното ипотечно кредитиране. Причината за това е, че ипотечните заеми през днешния ден се взимат с ниски лихви, само че ще би трябвало да се изплащат в границите на 15-20 години. Затова при взимането на дълготраен заем клиентите би трябвало да плануват риска след няколко години лихвите леко да се покачат, което може да докара до малко повишение на месечната им вноска, поучават специалистите. “Ако лихвите стартират да се качват, това повдига въпроса доколко жителите ще могат да покриват отговорностите си по тези заеми ”, счита Милена Виденова написа Труд.

Имотите в огромна част от развитите стопански системи сега са надценени, а България също не прави изключение от тази наклонност, сочи отчет на “Кофас ”, обвързван с рисковете за строителния бранш в международен мащаб и у нас. Една от слабите страни на промишлеността в страната ни е обвързвана с това, че растежът на цените на жилищата в България е по-бърз от този на възнагражденията, което крие опасности в дълготраен проект. “През 2017 спрямо 2016 година нарастването на цените на парцелите е в границите на 7%. За деветмесечието на 2017 година обаче цените са с растеж от 17,6% по отношение на 2015 година, до момента в който в това време заплатите в страната нарастват с към 10% ”, разяснява Милена Виденова.

 
В същото време обаче у нас няма данни за мощно повишаване на задлъжнялостта на семействата, тъй че не може да се приказва за балон на пазара на парцели. Според данните на Българска национална банка (БНБ) ипотечното кредитиране продължава да пораства. Към края на предходната година размерът на ипотечните заеми е със 7,85%, или с над 688 млн. лева по-голям от миналата година. През януари 2018 година жилищните заеми са се нараснали с над 305 млн. лева по отношение на декември 2017 година, а растежът по отношение на януари 2017 година доближава 11%.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР