В България се дават две изключително престижни награди за театрално

...
В България се дават две изключително престижни награди за театрално
Коментари Харесай

Грандиозен скандал разтресе театъра. Васил Михайлов с мощен удар по Христо Мутафчиев

В България се дават две извънредно влиятелни награди за театрално изкуство: Икар и Аскеер. Наградата Икар се дава от Съюза на артистите в България (САБ) и се връчва годишно от 2005 година насам на 27 март – международния ден на театъра. Преди това премията е била под името „ Награда на САБ “. Аскеерите от своя страна се връчват от 1991 година точно на 24 май. В момента театралните среди у нас се тресат от следващия величествен скандал, който се развихри точно във връзка двете награди. На идната гала по връчването на премията Икар от Съюза на артистите бяха планували да почетат двама огромни български артисти – Иван Иванов и Васил Михайлов.

Васил Михайлов обаче отхвърли да одобри тази премия и да взе участие на церемонията, което бе възприето от артистите у нас като мощен удар против Христо Мутафчиев – началник на САБ. Според осведомени напрежението сред двамата датира още от времето на социализма, само че през демокрацията се ускорява неимоверно. Причината за това е, че Михайлов не е съумял да вкара измененията, които желал, до момента в който Мутафчиев е съумял.

Васил Михайлов учредява фондацията „ Академия Аскеер “ на Военния спектакъл.

Така двамата застават зад двете най-престижни театрални награди, които се връчват у нас. По мотив отхвърли си да одобри Икар, Михайлов споделя пред „ Телеграф “ следното: „ С моя опит, с моите триумфи, с моите неточности съм си извоювал привилегията да откавам другарства, да отхвърлям срещи, да отхвърлям функции и да отхвърлям награди “. До този миг Мутафчиев към момента не е отвърнал на сътрудника си, а единствено сбито отбелязва: „ Ще създадем по-голям акцент на Иван Иванов по време на церемонията “. Запознатите със случая актьори у нас дефинират тази омраза като величествен скандал.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР