В България работят бързо, качествено и изгодно, а войната срещу

...
В България работят бързо, качествено и изгодно, а войната срещу
Коментари Харесай

Ханделсблат: В България работят бързо, качествено и изгодно

В България работят бързо, качествено и преференциално, а войната против Украйна трансформира страната " дефинитивно в логистичен център на Западна Европа ", написа " Ханделсблат " в обширна публикация за преимуществата на България.

  " Как България печели от хаоса в снабдителните вериги в Европа " - под това заглавие авторитетният немски вестник " Ханделсблат " разгласява обширна публикация с детайли на репортаж, в която се акцентират големите стопански триумфи на страната и се разказват обособени бизнеси с задгранични вложители.

  " Германските триумфи " на България

Германският стопански ежедневник споделя в детайли за триумфите на " Тракия Икономическа Зона " (ТИЗ) край Пловдив и показва, че в южнобългарския град са се настанили над 200 задгранични компании, най-вече от Западна Европа. Цитира се и заключението на българската външнотърговска камара, че аутсорсингът към български компании и подизпълнители е вдигнал с цели 26,8% размера на българския експорт за Германия. В момента България изнася повече артикули за Германия, в сравнение с внася от там, показва вестникът. И обява на Българска телеграфна агенция удостоверява това позитивно развиване. В изявление за организацията Митко Василев, основен шеф на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), споделя, че за към 30 години стокооборотът сред България и Германия е повишен 16 пъти, българският експорт - 23 пъти. Години наред немският импорт в България е бил на по-висока стойност, в сравнение с българския експорт за Германия. Но наклонността последователно се обръща и " през предходната година отчетохме рекорден размер в двустранната търговия - 12 милиарда евро стокооборот, с доминиращ дял на българския експорт - 6,7 милиарда евро, и импорт от Германия за 5,4 милиарда евро ", споделя Василев пред Българска телеграфна агенция.

В публикацията на " Ханделсблат " откриваме и още позитивни образци. Вестникът написа, че немската верига " Лидл " има към този момент 120 филиала в България и освен внася артикули от Германия, само че и изнася български артикули - единствено през предходната година за 50 милиона евро, по думите на представителя на концерна Христо Бояджиев. Преди няколко дни излезе и новината, че немската компания Villeroy & Boch купува бизнеса на " Идеал Стандарт " - това значи, че заводът в Севлиево към този момент ще работи за немска компания.

Публикацията разказва и триумфите на " Business Park Sofia ". " Офис комплексът с работни места за 16 000 чиновници, в чийто двор има изкуствени езерца и добре поддържани градини, наподобява на център на Google в Силициевата котловина. " " Ханделсблат " показва, че там са се настанили безчет задгранични компании, измежду които Unilever, KPMG, Sony, HР, Hilti.

Обширната публикация в " Ханделсблат " изяснява за какво бизнесът в България в последно време върви толкоз добре: " По време на пандемията във веригите за доставки породиха съществени проблеми, а шокът от този факт и до през днешния ден е затънал в главите на доста бизнесмени. По това време те безпомощно следиха по какъв начин се късат снабдителни вериги и по какъв начин производители изчезват в Далечния изток, а клиентите трябваше да чакат с месеци за поръчките си. Ето за какво те започнаха интензивно да построяват индустриални мощности в близката чужбина. "

От тази наклонност България вероятно печели най-вече, споделя пред вестника Дирк Форхьолтер от Germany Trade & Invest в София. Според него страната притегля най-много с ниската цена на труда - за един работен час в България работодателят заплаща приблизително 8,20 евро, което всключва освен заплатата на служащия, а и всички други такси и осигуровки. В Германия разноските по труда възлизат 39,50 евро на час.

Как България печели от войната в Украйна

По-нататък в публикацията четем: " Още с влизането на страната в Европейски Съюз през 2007 година логистичните предпоставки радикално се усъвършенстваха. А от година и половина транспортните коридори през Русия и Украйна са толкоз затруднени, че балканската страна дефинитивно се трансформира в логистичен център на Западна Европа. "

И по-нататък: " Тенденцията поради пандемията производството да се изнася по-наблизо и последствията от войната в Украйна съставляват в действителност разцвет на едно по-отдавнашно развиване, което малко по малко доближава стопански тази страна от периферията на Европа към центъра на континента. "

Вестникът цитира Норберт Бекман-Диркес, началник на фондацята " Конрад Аденауер " в София, съгласно който българското държавно управление към този момент е схванало какъв брой значима е логистиката. Той прибавя, че откогато е на власт, новото държавно управление към този момент влага повече пари за възстановяване на железопътната мрежа. Авторите на публикацията разясняват:

" Действително България може да завоюва много точки в европейската логистика със своите доста преференциални транспортни позиции. От Пловдив до Истанбул камионите пътуват единствено 400 километра по автомагистрала, до гръцкото пристанище Солун са 300 километра, толкоз са и до българското дунавско пристанище Русе. До пристанището в Бургас дистанцията е единствено 250 километра. "

Строителен взрив и малко рецензия

В подзаглавие " Ханделсблат " прибавя, че строителният взрив в България дава импулси на бизнеса и изяснява: " Изграждат се освен жп-линията към Сърбия и дунавското пристанище в Русе. През декември 2022 година беше подписано и кредитиране в размер на 200 милиона евро за разширението на софийското метро. В същото време в София към този момент се издигат първите небостъргачи. От разширението на инфраструктурата печелят и предприятия навътре в страната. "

Германският стопански ежедневник установи, че комерсиалните връзки с България може би занапред ще се уголемяват. Страната е привлекателна за задгранични компании освен поради ниския плосък налог, само че и поради вероятността скоро да влезе в Шенгенското пространство - тогава ще отпаднат и изнервящо дългите инспекции на камионите, написа " Ханделсблат ". Вестникът напомня още, че държавно управление желае през 2025 година да вкара и еврото. Но в публикацията четем и това: " Остават си обаче и рисковете. В едно допитване на Германо-българската търговско-индустриална камара, извършено през юни, 84% от непознатите компании показват недоволството си поради корупцията в страната. В класацията на " Трансперънси Интернешънъл " България получава единствено 46 от вероятните 100 точки, до момента в който Германия има 79 ". Вестникът прибавя, че и корупцията утежнява настроението.

 Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР