В България отново успях да намеря сили и спокойствие, разказва

...
В България отново успях да намеря сили и спокойствие, разказва
Коментари Харесай

Германските пенсионери, които решават да живеят в България

" В България още веднъж съумях да намеря сили и успокоение ", споделя една германка, избрала да прекара старините си в България. През последните 10 години броят на немските пенсионери в Югоизточна Европа се е удвоил, споделя " Дойче веле ".

Броят на немските пенсионери, решили да прекарат старините си отвън родината, в никакъв случай не е бил толкоз висок, колкото в този момент: 240 000 души получават немски пенсии в чужбина. Сред обичаните дестинации на пенсионерите са Австрия, Швейцария, Испания и Австралия. Все повече германци се ориентират обаче и към страните от Югоизточна Европа (Унгария, Румъния, Хърватия, България и Гърция). Там броят на пенсионерите от Федералната република се е удвоил за последните 10 години и е достигнал 10 000. Същевременно на островите Фиджи, Тонга и Самоа са се заселили по-малко от 50 немски пенсионери, научаваме от обява на ДПА.

Някои напущат родината си на старини по финансови аргументи - тези, които се насочат към България да вземем за пример, го вършат най-много поради по-ниските разноски за живот. Като Ана Холт, някогашна собственичка на няколко фризьорски салона в Берлин. От 10 години тя живее в село Малко Дряново близо до Пловдив. Там разполага с парцел от 6000 кв.м, две къщи, лозя, овошки. В облагородяването на сектора тя и брачният партньор ѝ, който умрял преди две години, са вложили 100 000 евро. " Прекрасният пейзаж напряко ме остави безмълвна ", споделя Ана Холт, спомняйки си мига, в който взели решението да се реалокират.

В България е най-евтино

По данни на Федералната статистическа работа в България разноските за живот са най-ниски в европейски мащаб: там потребителите заплащат едвам към половината от междинното за общността. Така да вземем за пример кг ябълки костват 0.60 евро, а дамска подстрижка и изсушаване при фризьора излизат към 15 евро. Вносните артикули обаче постоянно са по-скъпи, в сравнение с в Германия.

69-годишният немски пенсионер Вернер Кристес също се е насочил към България. Но преди да се реалокира дефинитивно, той желае да откри дали му харесва или не. И за тази цел е наел тристаен апартамент в Пловдив, където счита да остане една година. В момента той заплаща за наем 300 евро месечно, а първите му усещания са позитивни. " Хората тук са доста открити ", установи той. Вернер Кристес поставя старания да се оправи с езика и с кирилицата. " Когато се наложи, се разбираме с жестове - с ръце и крайници. До момента постоянно съм получавал това, което съм желал ", отбелязва той.

Но за какво е избрал България, откакто години наред е работил като инженер в Швейцария, а по-късно е живял край приказното езеро Бодензее? Защото счита, че животът в Германия и в Швейцария е прекалено контролиран. Скоро и брачната половинка му ще се причисли към него, с цел да решат дружно дали да останат в България. Пенсията на Вернер Кристес не е огромна, само че е изцяло задоволителна за България. Той поучава тези, които се чудят дали да изберат България за старините си, да не бъдат прекомерно наивни. Казва, че би трябвало да се има поради да вземем за пример това: че в случай че се заселиш по морето, през зимата редица от обитаемоте места са като измрели, надлежно не са доста подобаващи за възрастни хора. Освен това при покупката на парцел би трябвало да се внимава да не се попадне при нотариус лъжец.

" Тук открих пътя към себе си "

Според Ана Холт България може да предложи на пенсионерите доста положителни условия при доста положителни цени. " Тук още веднъж открих сили и успокоение и съумях още веднъж да открия пътя към себе си ", споделя тя. Българските плодове и зеленчуци я поразяват със своя мирис, харесва ѝ домашното вино и ракията. Не се застоява в селото със 100 поданици, тъй че не се оплаква от досада. И има към този момент и идващ план - да сътвори дом за взаимно общуване на възрастни хора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР