В България ноември беше по-топъл от нормалното, но по света

...
В България ноември беше по-топъл от нормалното, но по света
Коментари Харесай

В България ноември беше по-топъл от нормалното

В България ноември беше по-топъл от естественото, само че по света ще се запомни с подложен исторически връх

Симеон Матев е лекар по климатология, защитил е докторат на тематика " Съвременни промени на климата в България ". В момента е помощник по климатология в Софийския университет " Св. Климент Охридски " в катедра " Климатология, Хидрология и Геоморфология ", като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на " Времето " в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

Ноември 2021 година продължава серията от по-топли месеци, като през този интервал температурата на по-голяма част от планетата е била с по-високи от нормалното междинни стойности. На този декор се открояват като най-топли Северна Канада и Източен Сибир. Значително по-студено от стандартите за ноември е било в Аляска. Австралия пък претърпя най-студения ноември от началото на века, а в Европа доминираха позитивните аномалии.

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) междинната температура на въздуха през ноември 2021 година в световен проект е с 0,58 °C по-висока по отношение на общоприетия климатологичен интервал (1981 – 2010 г.) и месецът е бил с 0,35°C по-топъл от новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година По този метод ноември 2021 година е петият най-топъл месец ноември за последните 43 години. Тазгодишният ноември и е с близки стойности до аномалията с ноември от 2015, 2016 и 2019 година и е бил с към 2 десети по-хладен от първенеца в тази ранглиста ноември 2020 година (Фиг. 1).
Фигура 1. Отклонение на междинната температура на въздуха за ноември 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР