В България малка група“ е създала система, която обогатява олигархичната

...
В България малка група“ е създала система, която обогатява олигархичната
Коментари Харесай

В България има система която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси, каза посланичката на САЩ

В България „ дребна група “ е основала система, „ която обогатява олигархичната класа и завладява държавните запаси “. Това сподели посланичката на Съединени американски щати в България Херо Мустафа.

Изказването ѝ пристигна по време на среща, отдадена на върховенството на закона в България и бизнес средата с присъединяване на всички водещи търговско-промишлени сдружения на задграничния бизнес в страната. На нея участваха още служебният министър на правораздаването Крум Зарков , както и посланиците на Франция, Италия и Германия Жоел Мейер, Джузепина Зара и Стефан Рьокен.

„ Който не принадлежи към тази система, губи вяра, продължи тя на форума в София, проведен от американската комерсиална камара. Обезкуражават се тези, които желаят да се борят за страната си. Наистина е мъчително да виждаме това “, сподели още Мустафа.

В речта си тя приказва още за бавене на следствия, които след това биват прекратявани, а хората, които се пробват да ги проверяват биват прехвърляни в провинцията или отстранявани. Мустафа загатна какъв брой е комплицирано да се реформират институциите в България, тъй като е мъчно от тях да се отстранен „ вкоренени ползи “.

Американската посланичка сподели, че преди началото на мандата ѝ в България е била предупреждавана да не загатва думата „ корупция “ , тъй като това е щяло да я докара до неуспех. Тя обаче е трансформирала тематиката в собствен приоритет, какъвто е бил и целта на администрацията на Джо Байдън . По думи на Мустафа вложителите се тормозят да идват в България, тъй като се опасяват, че при правосъден спор правата им няма да бъдат предпазени.

„ В България виждаме по какъв начин корупцията извънредно доста деформира действието на някои институции и по какъв начин ги управлява в ущърб на българския народ.

Тя напомни, че и забрани на шестима да влизат в страната поради корупция, само че акцентира, че от това нищо не е последвало.

„ Нито един от тях не бе подложен на критика обществено поради корупция. Никой от тях не е наказан в България за закононарушения. Никой даже не е осъден административно или уволнен от поста си “, сподели тя.

Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на предприемача и някогашен народен представител Делян Пеевски , на хазартния предприемач Васил Божков и на заместник-председателя на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков .

Освен това Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи възбрана за влизане в Съединени американски щати на Пеевски , Желязков и още трима някогашни държавни чиновници - Александър Манолев , Петър Харалампиев , Красимир Томов .

Херо Мустафа е дипломат на Съединени американски щати от септември 2019 година, а мандатът ѝ изтича след няколко дни. Нейното място ще бъде заето от Кенет Мъртън.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР