В България има слаб контрол и пълна непрозрачност при действащата

...
В България има слаб контрол и пълна непрозрачност при действащата
Коментари Харесай

Доклад на ЕК: България продава гражданство непрозрачно и безконтролно

В България има слаб надзор и цялостна неяснота при настоящата скица за продажба на поданство на непознати вложители. Никой не може да даде информация дали България дава поданство на лица, за които има наложени наказания за територията на целия съюз. Никой не може да даде информация и дали българските управляващи употребяват шенгенската осведомителна система, с цел да вършат инспекции на претендентите за поданство. Това са единствено част от рецензиите на Европейската комисия.
В собствен отчет с голям брой образци Европейската комисия разкритикува България за слаб надзор и цялостна неяснота при настоящата скица за продажба на поданство на непознати вложители. Механизмът за пазаруване на поданство работи в страната ни от 13 години, отбелязва Комисията.

Схемите за даване на поданство или право на пребиване съставляват общ интерес за Европейския съюз. Всяко лице, което придобие поданство на страна членка, придобива по едно и също време с това поданство на съюза. Така се придобива право на свободно придвижване и достъп до вътрешния пазар на Европейски Съюз, както и правото да гласуваш и да бъдеш избиран в европейски и локални избори.

Европейска комисия не е съумяла да откри информация за това дали България дава поданство на лица, за които има наложени наказания за територията на целия съюз. Няма информация дали българските управляващи употребяват шенгенската осведомителна система, с цел да вършат инспекции на претендентите за поданство. България има въздържан достъп до системата и може да прави пълноценни инспекции, показва Медиапул.

От отчета излиза наяве, че най-големият проблем на България е цялостната неяснота на процедурите. Само три страни в Европейски Съюз продават поданство против вложения – Малта, Кипър и България. В България, Кипър и Малта няма обвързване за физическо престояване на лицето в страната, с цел да получи паспорт. Няма и условие за някакви действителни връзки със страната.

Малта разгласява отчетите за утвърдените претенденти, които са обект и на парламентарен надзор. В Кипър има институция, която особено управлява използването на схемата за " златната виза ". В България нито се разгласява нещо, нито има специфичен надзорен механизъм, нито кодекс за държание на претендентите за паспорт, регистрира Европейска комисия.

В Малта информацията за всички чужденци, които са получили поданство, се разгласява в Държавен вестник. България и Кипър нямат сходна процедура.

Проверката за надеждност на претендентите за български паспорти се прави главно от ДАНС. В началото на 2018 година неправителствената организация " Антикорупционен фонд " заяви за съветски олигарх, съден за машинация в Съединени американски щати, който е получил българско поданство. Фондът подава сигнал до ДАНС. След обявата българските управляващи са се задействали и поданството на Адониев е отнето.

Процедурите в България се илюстрират тъкмо с този фрапиращ случай. В продължение на 10 години съветският милиардер Сергей Адониев, считан за непосредствен до президента Владимир Путин, е бил български жител в нарушаване на Закона за българското поданство (ЗБГ). През 2008 година страната взема решение да му даде българско поданство, без да забележи, че Адониев има присъда за машинация и пране на пари в Съединени американски щати, издадена 10 години преди този момент.

" Проучването (на ЕК) демонстрира забележителен брой " сиви зони " във връзка с инспекциите за сигурност (в ЕС). Проучването демонстрира, че управляващите в доста страни от Съюза могат да одобряват претенции за даване на поданство или право на престояване, даже когато претендентите не дават отговор на критериите за сигурност ", се споделя в отчета на Европейска комисия.

Другият проблем е, че в Европейски Съюз има липса на съгласуваност сред службите за сигурност, както и общо единодушие на какви критерии би трябвало да дават отговор претендентите за поданство. Това отваря опция претендентите да обикалят из целия Европейски Съюз в опит да пробият някъде за паспорт.

Европейската комисия отбелязва, че претендент за поданство, чиято кандидатура е отхвърлена в една страна, може да опита в друга. Европейска комисия упорства за въвеждане на засилени инспекции, с цел да се подсигурява, че разпоредбите за битка с изпирането на пари не се заобикалят. Комисията желае непрекъснат мониторинг, който да подсигурява, че никой не се възползват от тези схемите за поданство, с цел да укрива налози.

Данните сочат, че годишно България получава доходи от 25 милиона евро от продажба на поданство и право на престояване на чужденци. В интервала 2012 година - октомври 2017 година най-вече руснаци (75) са получили " златна виза " в България, следвани от китайци (39), пакистанци (33), египтяни (28) и ливанци (25).

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР