В България има над 140 закона, които регулират всякакви взаимоотношения

...
В България има над 140 закона, които регулират всякакви взаимоотношения
Коментари Харесай

Иван Савов: Причините за домашното насилие се коренят в народопсихологията на българина

В България има над 140 закона, които контролират всевъзможни взаимоотношения в обществото. Срамно е непрекъснато да се трансформира законодателството и в същото време да не се ползва както би трябвало. Практически сега сме в положение, в което няма значение къде какво написа, тъй като всеки си прави каквото си желае. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " криминалистът Иван Савов.

" Един човек беше споделил, че колкото по-скапано е едно общество, толкоз повече закони има, тъй като се постанова то да бъде контролирано изкуствено ", означи Савов.

Според него аргументите за домашното принуждение се коренят в народопсихологията на българина: " Отношението към дамата като към зависещ човек в една връзка е налагано със епохи. И това се вижда като цяло при балканския вид хора от България, Сърбия, Гърция, Румъния, Турция, патриархални общества, в които макар разнообразието, което явно имаме, житейско, на характери, хора и прочие съществува това отношение, което е налагано отдавна ", разяснява Савов.

По думите му въпреки това, психологичното здраве на хората също е извънредно неглижирано: " Специално младите са доста комплицирани. И до момента в който поколението, в което сама аз имахме опцията да получим някакъв рационален съвет от родители, баби и дядовци, сега ние сме родителите и тези, които са малко по-големи от нас. А ние сме децата на 90-те, децата, които израснаха в едно комплицирано общество, в което нищо не беше такова, каквото се споделяше, че е. И това си оказва извънредно отрицателното въздействие ".

Според него лавината от негативизъм, която се отприщи поради случая с 18-годишната Дебора е един тип наказание: " Народът се пробуди дотолкоз, доколкото сподели непоносимост, изключително към това непоносимо действие в Стара Загора, което действие занапред следва да се изяснят детайлности към него. И за жалост, някои от тях няма да са лицеприятни както за едната, по този начин и за другата страна, само че по този начин или другояче, то си остава непоносимо действие. Никой няма право да предизвиква такива неща на различен човек. От друга страна обаче има нещо доста рисково. Така нареченото " тротоарно правораздаване “, тъй като същият този пробудил се народ е озверял ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР