В България има много интересни паметници. Много от тях са

...
В България има много интересни паметници. Много от тях са
Коментари Харесай

Кои са паметниците с най-интересна символика в България?

В България има доста забавни монументи. Много от тях са отдадени на събития, които са свързани с войната. Други - с исторически персони или събития. В тази публикация ще разгледаме най-интересните монументи в нашата страна и ще разкрием каква е тяхната символика и история. Някои от тях са известни, а за други занапред ще научите. Вижте нашата селекция: 

Храм-паметник " Александър Невски "

Да, всички го познават като храм, само че " Александър Невски " е също и монумент. Символиката на паметника е обвързвана с Освобождението на България. По време на Учредителното заседание (първото национално събрание) от 1879-та година във Велико Търново е взето решение подобен монумент да бъде издигнат. Взето е решение самият монумент да бъде храм, а символиката с Освобождението е огромна - първият камък е положен на годишнина от подписването на Санстефанския кротичък контракт, а в основите на " Александър Невски " има кутия с имената на хората от първото национално заседание на свободна България. 
Горан Благоев: Най-почитани би трябвало да са паметниците на българските герои
Кандидатпрезидентската двойка на Национално обединяване на десницата Горан Благоев и Ивелина Георгиева, дружно със съпредседателите Цвет...
Прочети повече
Паметникът на скърбящия боец

От София отиваме към Видин и се пренасяме на централния площад в града. Там има един монумент, който е рядко срещан. Паметник, в който спечелилият е печален. Той съставлява български боец и е отдаден на Сръбско-българската война от 1885-та година. Паметникът е открит през 1911-та година. Тъжният победител съжалява за войната с братския сръбски народ, макар че е победител в нея.  

Лъвовете на " Лъвов мост "

Всеки е осведомен с четирите статути на лъвове, които се намират на " Лъвов мост " в София. Те символизират четирима български книжари, които са екзекутирани от османските управляващи. На мястото на моста преди са екзекутирани и революционери, които са давали живота си за свободата на България. Проектът и реализацията на моста е на известните братя Прошек, които го вършат в интервала 1889 – 1890 година. Интересен факт е, че самите лъвове са направени от виенска компания, която ги доставя през 1891-ва година. 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР