В България годишните загуби от фалшифициране и пиратство на стоки

...
В България годишните загуби от фалшифициране и пиратство на стоки
Коментари Харесай

В България годишната загуба от фалшифициране на стоки е над 800 млн. лева

В България годишните загуби от подправяне и пиратство на артикули в 11 съществени стопански бранша е 809 млн. лв.. Това демонстрира отчет на Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност, публикуван до медиите.

Изследваните браншове са: козметика и персонална хигиена; облекло, обувни произведения и принадлежности; спортни стоки; играчки и игри; бижутерия и часовници; ръчни чанти и багаж; музикални записи; спиртни питиета и вина; фармацевтични продукти; пестициди; смарт телефони.

Според разбора загубите от 809 млн. лв. се равняват на 15.5 % от продажбите в България в 11-те бранша. Общата стойност на неосъществените продажби в страната се равнява на 113 лв. на български жител на година. Загубите в Европейския съюз пък доближават 117 милиарда лв. всяка година.

Петте бранша с най-вече неосъществени продажби в България са фармацевтичните артикули (302 млн. лева), облеко и обувки (199 млн. лева), спиртни питиета и виновност (113 млн. лева), козметика (108 млн. лева) и пестициди (26 млн. лева). Общо изгубените работни места се равняват на близо 18 хиляди

Това е втората оповестена от Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност отраслова оценка на икономическото влияние на подправянето и пиратството в основни стопански браншове, за които е известно, че са уязвими по отношение на нарушавания на правата върху интелектуалната благосъстоятелност.

В изследването се прави оценка, че от първия разбор през 2018 година размерът на неосъществените продажби е намалял във всички проучени браншове на ниво Европейски Съюз, с изключение на в два - облекло, обувни произведения и такъми и козметика и персонална хигиена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР