В България домашното насилие е проблем. Но колко голям точно?

...
В България домашното насилие е проблем. Но колко голям точно?
Коментари Харесай

Специалисти: В България бият жените, но обичат семейните ценности

 В България домашното принуждение е проблем. Но какъв брой огромен тъкмо? Всъщност, няма държавна институция, която да води публична статистика на случаите. По всичко обаче наподобява, че от началото на пандемията (вече съвсем две години) ситуацията се влошава - според данните, оповестени от Софийска районна прокуратура, позвъняванията до незабавния телефон 112, позвъняванията до телефона за психически и правни съвещания на Български фонд за дамите, както и според случаите, разказани в медиите, оповестява " Дойче Веле ".

Общо 14 338 са сигналите за домашно принуждение до телефон 112 от началото на 2021 година до 15 юли. За същия интервал на 2020 - годината, в която стартира пандемията - те са били 14 666. В същото време прокурорите в Софийска районна прокуратура (СРП) са се занимавали с три пъти повече досъдебни производства за домашно принуждение от първото полугодие на 2021 в съпоставяне със същия интервал през 2019 - когато към момента нямаше COVID-19, локдаун и изолираност. За първото полугодие на тази година в СРП са заведени 700 преписки за домашно принуждение, от които са формирани 127 досъдебни производства. От 1 януари до края на юни 2020 за домашно принуждение за заведени 564 преписки, а които са формирани 116 досъдебни производства. За същия интервал на 2019 има 344 преписки и 40 досъдебни производства за домашно принуждение. Покачването от 2019 насам е явно.

За първите шест месеца на 2021 от формираните 127 досъдебни производства -118 са решени, а петима души са наказани дейно и към този момент излежават присъдите си в затвор. За същия интервал решените досъдебни производства през 2020 са 76, а за 2019 - 15. Видно от докладите е следното: че прокуратурата се е заела съществено с казуса на домашното принуждение.

През първите шест месеца в годините, белязани от пандемия - 2020 и 2021 - са формирани и доста преписки за нарушени заповеди за домашно принуждение.

" COVID-19 и пандемията оказват влияние върху обстановката с домашното принуждение. Когато хората се опасяват за оцеляването си, работата и насъщния, когато остават дълго време вкъщи и живеят в една неизясненост, това генерира набор от негативни страсти и прекарвания, което може да катализира фамилни проблеми и обстановки на принуждение ", разяснява пред " Дойче Веле "  Светлана Михайлова от Български фонд за дамите.

От организацията дават безвъзмездни правни и психически съвещания посредством видео връзка. От 26 юни до края на септември предходната година организацията е имала 15 поръчки за съвещания. За тази година от август до 21 септември те са 25. Михайлова сподели, че за хората, живеещи отвън столицата и огромните градове, обстановката при фамилно принуждение е по-сложна - поради куп аргументи.

" Там тематиката за домашното принуждение е още табу и няма достъп до консултация и протекция ", сподели Михайлова. В огромния град има анонимност и повече благоприятни условия за достъп до специалисти и спешен център. Самите спешни центрове в страната, които са малко над 10, не смогват да обезпечават отбрана. Всички потърсили съвещания от фонда са дами.

Какво се прави срещу домашното принуждение?

Преди три години Конституционният съд разгласи Истанбулската спогодба за противоконституционна. Решението беше предшествано от политическа акция и нормалната стихия от дезинформация относно международния контракт. Дори от " особеното мнение " на някои от висшите съдиите се видя, че решението отразява политическата ситуция в България. А документът целеше само предварителна защита на и битка против насилието над дами и домашното принуждение. След успеха на " фамилните полезности "  както от опозиционната Българска социалистическа партия, по този начин и от ръководещите ГЕРБ твърдяха, че ще одобряват задоволително закони, с цел да бъдат предпазени правата на дамите и децата без да се " вкарва третия пол ", както и че ще бъде построена мрежа от спешни центрове. Това, несъмнено, не се случи.

За публично разискване при започване на тази година беше разгласен план за промени на Закона за отбрана от домашното принуждение, само че и двата Народното събрание не стигнаха до него. В редица сериозни отчети на ЕК, Организация на обединените нации и други организации се споделя, че българският закон не осигурява адекватна отбрана на жертвите на домашно принуждение.

Междувременно евродепутатите одобриха преди дни законодателна самодейност, в която се упорства за целеустремено законодателство и политики за справяне с всички форми на принуждение и дискриминация на полова основа. Това значи, че европарламентът желае да се сътвори насочена към жертвите инструкция на Европейски Съюз, в която се употребяват стандартите, залегнали в Истанбулската спогодба и други интернационалните стандарти, и която следва да включва и ограничения за предварителна защита, услуги за поддръжка, отбрана и обезщетение за жертвите, минимални стандарти за правоприлагане и така нататък Можем да сме сигурни, че религиозни организации още веднъж ще употребяват дезинформация, с цел да повлияят на общественото мнение. А тя ще бъде яхната и от политически партии.

И по този начин: и след 2021 година майки, съпруги, приятелки и други дами ще продължат да стават жертва на домашно принуждение в България. Защото в страната не се подхваща съвсем нищо, с цел да бъде то спряно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР