В България било по-скъпо, защото имало по-дълги транспортни пътища до

...
В България било по-скъпо, защото имало по-дълги транспортни пътища до
Коментари Харесай

Големите вериги обясниха с декларация защо няма да намалят цените на храните

В България било по-скъпо, тъй като имало по-дълги транспортни пътища до родния пазар, спрямо Централна и Западна Европа

Големите вериги не считат да понижат цените на главните артикули и услуги, излиза наяве от тяхна декларация, която бе публикувана през днешния ден до медиите. От Сдружението за съвременна търговия, в което влизат 13 водещи ритейлъри в България - " ", " Фантастико груп ", " Дайхман търговия с обувки ", " ДМ България ", " Доверие - Брико " ( " Мосю Бриколаж " ), " ИКЕА - България ", " ", " ", " Максима България " ( " Т MARKET " ), " ПЕПКО България ", " ПроМаркет ", " Хиполенд " и SOpharmacy, се опълчват на концепцията на страната да ги управлява и изясняват, че нямало по какъв начин да понижат цените.

Според търговците основни имало основни фактори в ценообразуване, довели до актуалните високи цени и инфлация - световен дефицит на първични материали, по-дълги транспортни пътища за българския пазар спрямо Централна и Западна Европа, последствия в международен мащаб от военния спор. 

Последното удостоверява, че 2/3 от продуктите по щандовете са импорт, а колкото и да се хвалят, че подкрепят българската продукция, хипермаркетите съвсем не позволяват родни артикули до обектите си.

" Редица икономисти предизвестиха, че всяко използване на непазарни подходи (таван на цени и други) би влошило конкуренцията, а това би довело до в допълнение покачване на цените. Самите търговци имат съвпадащ интерес с този на жителите и на държавното управление да не се позволява растеж на цените ", настояват от Сдружението за съвременна търговия.

Според тях се настройвало обществото към цялостен един бранш, а това не било " отговорно ".  Атаката била реализирана " във време на идни съдбоносни решения за страната ни като участието на България в еврозоната, при които е изключително значимо партньорството сред бизнеса и институциите и търсене на работещи решения, а не внасяне на спомагателни разделения, основани на популистки тези ".

Те акцентират, че били огромни данъкоплатци. Добавената стойност в бранша била 1,6 млрд.лева. 

" Внушението, направено в разнообразни медийни изяви, че бранш " търговия " не основава добавена стойност в стопанската система, издава надълбоко недоумение на базови стопански процеси ", се акцентира мнението.

В бранша са съсредоточени задгранични вложения на стойност 789 млн. евро или 2.8% от всички непознати капитали в страната до 2021 година и се обезпечава работа на над 80 000 души в цялата страна, допълват от огромните вериги.

Големите търговски компании молят също " да не се неглижират дългогодишни пропуски в ръководството на целия агросектор (вкл. систематизиране на субсидии), довели до незадоволително локално произвеждане, и по този начин лековато да се показва един комфортен провинен - комерсиалните вериги ". Ако има съответни подозрения по повод активността на обособени бизнес оператори в страната, дано това бъде открито от съответните държавни контролни органи и да бъде оповестено. Но " обезличаването и дамгосването на търговията на дребно с храни не е партньорско отношение ", безапелационни са членовете на Сдружението за съвременна търговия.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР