В бъдеще достъпът до финансиране ще зависи и от ESG

...
В бъдеще достъпът до финансиране ще зависи и от ESG
Коментари Харесай

Сега е моментът бизнесът да се обърне към зелените технологии

В бъдеще достъпът до финансиране ще зависи и от ESG оценката на компанията, споделя Камелия Минева, изпълнителен шеф на ПроКредит Банк

- Kак ESG политиката оказва помощ на бизнеса в турбулентни макроикономически времена?

- ESG регистрира въздействието на фирмите върху естествената и обществена среда, както и качеството на корпоративното ръководство. С въвеждането на Зелената договорка на Европейския съюз ESG става все по-полярна дума. Но постоянно звучи по-скоро нереално и като нещо далечно, което следва да се случи. Това обаче напълно не е по този начин. ESG носи със себе си конкретика в дейностите и поети задължения. Най-голямата заложена цел е превръщането на Европа в първия климатично безпристрастен континент до 2050 година, което да обезпечи запазването на природата, биоразнообразието и естественото битие на хората.

Поради тази причина световно ESG слага акцент върху климатичните промени. Защото позитивните промени в тях се случват най-бавно, а негативните последици са най-мащабни. Дори и през днешния ден образците са доста – пожарите във Франция, наводненията в Пакистан, наводненията в България, сушата в Италия.

ESG политиката ни предизвика да мислим по-отговорно в дълготраен проект. Точно в този момент е моментът, в който бизнесът би трябвало да се обърне към зелените технологии. Те обезпечават ресурсната му самостоятелност и покачват рентабилността му. Макроикономическата обстановка сега е динамична, само че тя има значение в кратковременен и средносрочен проект. ESG политиката и зелените технологии са взор в бъдещето. Подобряват средата и конкурентоспособността на бизнеса. Създават и постоянен модел за работа, който пести запаси, внедрява нововъведения и не на последно място опазва околната среда.

- Как банковият бранш взе участие в развиването на зелената политика в България?

- Банките са проводник на зелената политика, защото, с цел да се развива, бизнесът се нуждае от финансов сътрудник. Ще споделя повече от опита ни в ПроКредит Банк. За нас тематиката за зелените технологии, виновното отношение към природата и обществената среда не са оригиналност. Тази посока навлиза в работата ни още през 2006 година с първите финансирания за енергийна успеваемост. През 2011 година е показана Системата за ръководство на околната среда, състояща се от три стълба.

Първият дирек е обвързван с отпечатъка, който оставяме в околната среда посредством личната си активност. Вторият отразява въздействието върху естествената и обществената среда чрез нашите клиенти. А последният е ориентиран към природосъобразността на продуктите и услугите, които сътворяваме.

Всеки един от тези детайли има своята тежест върху екологичния и обществения живот. Най-мащабно обаче въздействието се усеща посредством втория дирек от Системата за ръководство на околната среда.

В ПроКредит Банк екологичната и обществената оценка на бизнеса са част от цялостния развой на финансиране. Имаме изключващ лист от действия, които не финансираме. Защото активността им оказва негативно въздействие върху околната среда. Отделяме особено внимание и на обществения детайл от активността на компанията – спазени ли са всички условия за работно време и безвредни условия на труд, обществено обезпечаване на чиновниците, равно­правно отношение на работното място и други

Не са рядко и случаите, когато отхвърляме да финансираме компания не заради неприятни финансови индикатори, а заради неприятна екологична и обществена оценка. Затова банките са инструмент за възстановяване на средата.

Настоящите ESG условия са част от нашата работа повече от 10 години. Чрез активността си банката ни основава модел за подражателство, който бизнесът и обществото могат да интегрират и последват.

- Как ще се промени достъпът до финансиране в резултат на ESG политиките?

- Към момента европейското законодателство задължава единствено огромните компании да разгласяват ESG оценка. През 2023 година регулаторната рамка уголемява обсега си и ще задължи всички компании, които търгуват на тържищата, да разгласяват оценка на екологичния риск. До 2026 година се възнамерява това да се случи и за дребните и междинните предприятия. Тежестта на екологичната оценка става все по-важна и предприятията ще би трябвало да развиват от ден на ден устойчиви практики в своите бизнес модели. В бъдеще достъпът до финансиране ще зависи и от ESG оценката на компанията. В момента европейското законодателство работи в посока за унифициране на критериите и метода на обявяване на тази оценка, с цел да се сътвори ефикасен модел на отчитане и събиране на данни.

Критериите за ESG оценка на бизнеса значително към този момент са навлезли в процеса на финансиране при банките в резултат на условията на европейските стратегии, които обезпечават запас. За компании, които имат висока екологична оценка, изискванията са облекчени. Целта е бизнесмените да слагат приоритет на екологичното развиване на своя бизнес.

- Защо е значимо бизнесът да влага в зелени технологии?

- Те основават резистентен модел на работа, който обезпечава самостоятелност и предвидимост в средата. Намаляват индустриалните разноски, покачват конкурентоспособността, рентабилността на фирмите. Създават и удобна работна атмосфера. Допълнение е позитивният резултат върху околната среда.

Бизнесът става по-зелен посредством вложения в енергийноефективно съоръжение и висок енергиен клас индустриални технологии. Дигитализация на процесите. Изграждане на лични фотоволтаични централи и вложения в електрически автопарк. Създаване на условия за развиване на кръгова стопанска система, новаторско земеделие и други Примерите са разнообразни, само че несъмнено от ден на ден са тези, които ни водят към зеленото бъдеще. Макроикономическата конюнктура сега може да бъде единствено катализатор за сходен вид вложения. Стараем се да дадем експертно мнение на нашите клиенти и да им разбираем какви ще бъдат изгодите за тях в дълготраен проект.

Хидрополна оранжерия от затворен вид за земеделско произвеждане.

Текстът е оповестен в бр. 09/22 на сп. " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР