В Австрия, държавата председател на ЕС, се разгаря скандал заради

...
В Австрия, държавата председател на ЕС, се разгаря скандал заради
Коментари Харесай

Скандал в Австрия: Вътрешното министерство ограничава медийната свобода с мейл

В Австрия, страната ръководител на Европейски Съюз, се разгаря скандал поради имейл от вътрешното министерство, с който се лимитира медийната независимост. Ресорният министър незабавно беше извикан в Народното събрание за отговор на депутатски питания, свързани с ограничение на информацията от ведомството към критично-настроени медии. Опозицията упорства за оставка. Самият министър пред австрийския парламент акцентира, че медийната независимост не е сложена под въпрос.

Този път не e Унгария нито Полша, нито даже България, а e развита народна власт и правова страна. Затова е още по-шокиращо, че във вътрешното министерство във Виена е направен документ, в който се предизвестява три съответни медии, три сериозни вестника да бъдат изолирани от избрани информации.

Общественото неодобрение е толкоз огромно, че даже от отдалечен Ню Йорк канцлерът изрично се изрече по адрес на вътрешния си министър.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Медийната независимост е значим жалон за всяка функционираща народна власт. Журналистите би трябвало да получават безграничен достъп до информация, с цел да правят професионално своята работа.  © Българска телеграфна агенция
За вътрешния министър Херберт Кикл в Австрия приказват като за артикул и завещание от ерата на Йорг Хайдер - национал-популисткият подстрекател на нашето време. Мейлът от ведомството, ръководено от Кикл, работи като политически гърмеж в политическа Виена.
Беате Майнл-Райзингер, народен представител от НЕОС: Разделянето на медиите на положителни и неприятни, санкционирането им съгласно това, какво и по какъв начин пишат, няма нищо общо с демокрацията.
Обсъждането на аферата в австрийския парламент мина през днешния ден прочувствено - с апели оставка и викове.

Хербет Кикл, вътрешен министър на Австрия: Ще ви кажа едно, медийната независимост не е сложена под въпрос от нито една институция или член на държавното управление. Това важи и за вътрешното министерство.
Така мейлът остава без последици. Медийната независимост в Австрия не е застрашена. Херберт Кикл остава министър.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР