В Австралия цените на жилищата са нараснали през последните три

...
В Австралия цените на жилищата са нараснали през последните три
Коментари Харесай

Приключи ли глобалният спад на жилищния пазар?

В Австралия цените на жилищата са нарастнали през последните три месеца. В Америка необятно следеният показател на цената на жилищата се е повишил с 1.6% от най-ниската си точка през януари, а акциите на строителните компании са се показали два пъти по-добре от общия пазар на акции. В еврозоната пазарът на недвижими парцели наподобява постоянен. " Голямата част от негативното влияние от жилищата върху растежа на Брутният вътрешен продукт от този миг нататък би трябвало да бъде незначителна ", пишат анализатори от JPMorgan Chase в неотдавнашен отчет за Америка. " Вярваме, че най-високото негативно влияние от последния спад на пазара на жилища върху частния разход евентуално е зад нас ", пишат чиновници от Goldman Sachs, друга банка, за Южна Корея.Икономистите чакаха кърваво обезценяване на жилищата. През март 2022 година, месецът, в който Федералният запас стартира да покачва лихвите, с цел да се бори с инфлацията, междинната стойност на къща в богата страна беше с 41% по-висока спрямо преди пет години. Цените се бяха възстановили след финансовата рецесия от 2007-2009 година, след което се повишиха по време на пандемията от ковид-19 (вижте графиката). Оттогава лихвите на централните банки са се повишили с повече от три % приблизително по света, което прави ипотеките по-скъпи и забавя стопанската система.

В Австралия цените на жилищата са нарастнали през последните три месеца. В Америка необятно следеният показател на цената на жилищата се е повишил с 1.6% от най-ниската си точка през януари, а акциите на строителните компании са се показали два пъти по-добре от общия пазар на акции. В еврозоната пазарът на недвижими парцели наподобява постоянен. " Голямата част от негативното влияние от жилищата върху растежа на Брутният вътрешен продукт от този миг нататък би трябвало да бъде незначителна ", пишат анализатори от JPMorgan Chase в неотдавнашен отчет за Америка. " Вярваме, че най-високото негативно влияние от последния спад на пазара на жилища върху частния разход евентуално е зад нас ", пишат чиновници от Goldman Sachs, друга банка, за Южна Корея.

Икономистите чакаха кърваво обезценяване на жилищата. През март 2022 година, месецът, в който Федералният запас стартира да покачва лихвите, с цел да се бори с инфлацията, междинната стойност на къща в богата страна беше с 41% по-висока спрямо преди пет години. Цените се бяха възстановили след финансовата рецесия от 2007-2009 година, след което се повишиха по време на пандемията от ковид-19 (вижте графиката). Оттогава лихвите на централните банки са се повишили с повече от три % приблизително по света, което прави ипотеките по-скъпи и забавя стопанската система.

Глобалните цени на жилищата несъмнено демонстрират, че ползата понижава. Те са с 3% под неотдавнашния им връх, или с 8-10% по-ниски, откакто се поправят по отношение на инфлацията. Това е в сходство със междинната промяна от края на XIX в. насам. Все отново това събитие е друго, тъй като последва взрив по време на пандемията, когато цените нарастваха с най-високи темпове в историята. Резултатът е, че същинските цени на жилищата остават доста по-високи от равнището през 2019 година Много младежи и потомство Z, които си мечтаеха, че сривът ще им разреши да купят първото си жилище, сигурно са разочаровани.

По време на типично международно намаляване на цените на жилищата някои страни минават през сложни моменти. След финансовата рецесия цените на жилищата в Ирландия спаднаха на половина, в Америка - с 20%. Този път по-слабо представящите се се показват по-добре. В Сан Франциско цените на жилищата са с 10% под върха им, защото софтуерните видове са се преместили във Флорида и Тексас. Все отново те стопират да падат, а междинното жилище към момента ще ви коства над 1.1 млн. $.
Реклама
В Австралия, където през 2020-2021 година цените на жилищата спаднаха, те са изгубили 7%. Но, както подсказва неотдавнашен аукцион, пазарът се възвръща. Двуетажна къща с две спални в Дъбъл бей, остаряващ регион на Сидни, неотдавна беше препоръчана за продажба за 4 млн. австралийски $ (2.7 млн. щатски долара). Аукционерът афишира, че това е " изключителна опция да дойдете и да добавите доста стойност ". Превод: тя се нуждае от някои усъвършенствания. Това не отблъсква заможната навалица, която се блъска пред вратата ѝ - наддаването е неистово. Чукчето най-сетне пада при над 6 млн. австралийски $.

За разлика от предходните спадове в цените на жилищата, в този момент няма никакви подмятания, че те са провокирали финансова болест. Банките не наподобяват обезпокоени за допустимо утежняване на ипотечните заеми. Те имат по-малко рискови заеми и не са се заровили във нездравословни субпрайм скъпи бумаги. В Нова Зеландия забавянията по ипотечните заеми са се нараснали, само че остават под предпандемичното си равнище. В Америка просрочените заплащания по фамилни ипотеки доближиха най-ниската си стойност след финансовата рецесия. В Канада делът им е непосредствен до историческия най-малко.

Също по този начин не наподобява, че проблемите в областта на недвижимите парцели задушават необятната стопанска система. По-слабите вложения в жилища забавя икономическия напредък, само че резултатът е дребен. При предходните спадове в цените на жилищата броят на вложителите понижа внезапно дълго преди останалата част от пазара на труда да отслабне. Все още има голямо търсене за тях. В Южна Корея заетостта в строителството е намаляла малко от върховете по време на пандемията, само че в този момент, наподобява, още веднъж нараства. В Америка тя нараства с 2.5% годишно, в сходство с дълготрайния междинен индикатор. В Нова Зеландия вакантните места в строителството са доста по-високи от историческите равнища.

Три фактора изясняват изненадващата резистентност на жилищния пазар в богатия свят: миграция, финансово състояние на семействата и желания. Започнете с миграцията, която слага върхове в богатия свят. В Австралия чистата миграция е два пъти по-висока отпреди пандемията, до момента в който в Канада тя е двойно по-голяма от предходния връх. Новите идващи поддържат пазара. Изследванията демонстрират, че всеки 100 000 чисти имигранти към Австралия покачват цените на жилищата с 1%. В Лондон, първата дестинация за доста нови идващи в Британия, цените за нови наеми се покачиха с 16% предходната година.
Реклама
Силното финансово състояние на семействата, вторият фактор, също играе роля. Богатите хора са движещата мощ зад взрива в жилищния пазар, като регулациите на ипотечните заеми след рецесията ограничиха достъпа на по-рискови купувачи. През 2007 година в Америка междинната кредитна оценка на ипотечните кредитори беше към 700 (средно добра), само че през 2021 година тя беше покрай 800 (много добра). По-богатите семейства могат по-лесно да поемат по-високите ипотечни вноски. Но доста заемополучатели са заключили ипотеки с ниски лихви от предишното. От 2011 до 2021 година делът на ипотечните заеми с променливи лихви в Европейския съюз се е намалил от към 40% до по-малко от 15%. Дори при повишението на лихвите междинното съответствие на разноските за обслужване на дълга по отношение на приходите в богатия свят остава по-ниско от предпандемичния естествен индикатор. В резултат по-малко семейства е трябвало да понижават размера на жилището си или да го продават спрямо предходни рецесии.

Самата пандемия също играе роля. През 2020-2021 година доста семейства доста понижиха потреблението си, което докара до натрупването на огромни " непотребни спестявания " на стойност доста трилиони долари. Тези спестявания също са помогнали на фамилиите да се предпазят от по-високите лихви. Анализът на Goldman Sachs подсказва позитивна корелация сред запасите от непотребни спестявания и устойчивостта на цените на жилищата в другите страни. Канадците натрупаха огромни спестявания по време на пандемията, а макар упованията цените на жилищата се стабилизираха неотдавна. Шведите събраха по-малки ресурси от спестявания, а жилищният им пазар е по-слаб.

Третият фактор се отнася до желанията на хората. Изследвания, оповестени от Централната банка на Англия, подсказват, че промени в желанията на хората - в това число желанието за работна стая вкъщи или за къща вместо апартамент - изясняват половината от растежа на цените на жилищата във Англия по време на пандемията. В доста страни, в това число Австралия, междинният размер на семействата понижава, което подсказва, че хората са по-малко склонни да живеят със съквартиранти. И в интервал на по-висока инфлация доста хора може да избират да влагат във физически активи като парцели и инфраструктура, които по-добре резервират цената си в действителна валута. Всичко това може да значи, че търсенето на жилища ще остане по-високо от предпандемичното равнище, ограничавайки евентуалното рухване на цените.

Може би взривът в жилищния пазар просто е отсрочен? Възможно е. Някои отминали намаления в цените на жилищата, в това число в края на XIX в., бяха постепенни, а не впечатляващи. Централните банкери също могат да се насочат към повишение на лихвите или да ги поддържат нависоко, до момента в който по-високите разноски за пари в действителност стартират да се усещат. Втълпявайки възприятието на притежатели на парцели, че стават по-бедни, е един метод да ги накарат да понижат разноските си, което би помогнало за понижаване на инфлацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР