В Австралия кипи живот - строгият локдаун отмина, хората празнуват

...
В Австралия кипи живот - строгият локдаун отмина, хората празнуват
Коментари Харесай

Коронавирус: Големият успех на Австралия |

В Австралия кипи живот - строгият локдаун отмина, хората честват сватби, вървят на спортни шампионати и концерти. А триумфът не се дължи единствено на изолираното островно състояние на страната. Как го реализираха?

Първите случаи на ковид в Австралия бяха импортирани от Китай през януари 2020 година, а през март се разигра нещастието с круизния транспортен съд „ Руби Принсес “, когато 2700 пасажери слязоха на австралийския бряг без да са авансово тествани за ковид. До края на март 440 от тях се оказаха с позитивни проби, а петима даже починаха.

Тогава страната влезе в режим на локдаун, изолира се от света и наложи ограничавания за напредване и сред обособените щати, които донесоха рекордни стопански загуби. По-малко от година по-късно, когато светът продължава да живее в изолираност, от Австралия към този момент идват фрагменти от провеждани фестивали, концерти и спортни надпревари пред цялостни трибуни.

Бързи и решителни дейности на управляващите

Досега Австралия е записала общо 29 000 случая на ковид и 909 жертви на пандемията. Характерно е това, че управляващите работят бързо и изолират неотложно всяко ново огнище на болестта, а жителите съблюдават прецизно предписанията. В Мелбърн, да вземем за пример, към този момент няколко пъти беше обявяван непоколебим локдаун, единият от които продължи цели 4 месеца. Също и в Сидни сходни строги ограничения не бяха необичайност.

Така да вземем за пример обичайните новогодишни фойерверки край Харбър Бридж, на които нормално се събират до 1 милион души, тази година минаха напълно без аудитория. В Мелбърн, където се организираха срещите от откритото състезание по тенис на Австралия, един път се наложи феновете неотложно да изоставен корта, откакто в града беше разгласен блиц-локдаун, траял три дни.

Но обстановката се промени. Във федералния щат Виктория, в който попада и Мелбърн, броят на новите инфекциите към този момент от много време насам клони към нула. В Нов Южен Уелс, в който се намира и най-големият австралийски град - Сидни - в края на февруари също бяха разхлабени рестриктивните мерки и бе разрешено да се канят у дома до 50 души. Възможни са още следните действия: празнуване на сватбени тържества, вървене на бар и на плаж, визити в ресторант, тренировки във фитнес-студио, вървене на черква (с маска). Позволени са и пътуванията до други щати и региони на страната.

Изолация на открито

Вече от една година насам Австралия е мощно изолирана от останалия свят. Напускането на страната е разрешено единствено с категорично позволение – нормално по персонални и фамилни аргументи, или в случай че пътуването е за по-дълъг интервал от време.

В момента Австралия и Сингапур се пробват да договорят така наречения „ Travel Bubble " - един тип свободен кулоар за пътувания сред двете страни без карантина, какъвто към този момент има сред Австралия и Нова Зеландия.

От края на октомври австралийската самолетна компания Qantas счита да възобнови интернационалните си полети, защото се чака, че до тогава 25-милионното население на страната към този момент ще е имунизирано. Такива са проектите на държавното управление.

А до тогава остава в действие правилото: карантина за всички влизащи в страната и съблюдаване на прецизна отдалеченост.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР