В Аулата в Ректората на СУ Св. Климент Охридски“ се

...
В Аулата в Ректората на СУ Св. Климент Охридски“ се
Коментари Харесай

Проведе с финалът на Национален конкурс „Най-добър младежки старт-ъп за 2022 г.“

В Аулата в Ректората на СУ „ Св. Климент Охридски “ се организира финалът на Националния конкурс „ Най-добър юношески старт-ъп за 2022 година “, проведен от Стопанския факултет на СУ и Фонда на фондовете.

Конкурсът се организира под патронажа на Министерството на нововъведенията и растежа. Основната цел е да се подтиква младежкото предприемачество и новаторските хрумвания у младежите и студентите. Събитието бе намерено от министър Даниел Лорер, който съобщи, че задачата на Министерството на нововъведенията и растежа е да има повече стопански напредък за България и то интелигентен напредък – не през евтина работна ръка и на ниска цена ток, а напредък през умни хора и зелена сила.

„ В последните години в България много напреднахме в региона на предприемачеството. Създадохме конюнктура, в която има задоволително капитал, с цел да стартира колелото на предприемачеството да се върти “, сподели още министърът и добави, че предстоят нови европейски стратегии, в които има доста средства за предприемаческа активност. „ Ако някой ви споделя, че няма пари за предприемачество, че няма пари за вашите хрумвания, той е доста надалеч от истината. Всъщност имаме доста пари за предприемаческа активност. Въпросът е има ли ги хората, които да свършат тази работа “, сподели Даниел Лорер.
 ъъъъъ
Той насочи обръщение към всички младежи у нас, че предприемачеството, личният бизнес, умните старт-ъпи, инженерството, механиката, биотехнологиите – всичко това е път, по който те могат да основат личното си бъдеще, и добави, че страната ще им помогне с финансови средства, с опит, с цел да ги съпътства до такава степен, докъдето могат да се развият сполучливо в България.
Министърът изрази задоволството си, че измежду присъстващите има 10 тима, които имат 10 новаторски хрумвания. Той добави, че чака с неспокойствие финалиста, само че означи, че по-важното е главното обръщение – през предприемачество, стопанската система – и още по-важно – бъдещето на България, могат да се трансформират, в случай че просто повярваме в това и повярваме в себе си.

Бойко Благоев, началник на отдел „ Комуникации “ на представителството на Европейската комисия в България, описа повече за самодейностите на Европейската комисия по въпросите за младежта. Той напомни, че 2022 е Европейска година на младежта – година, в която задачата е да се разпространяват многочислените благоприятни условия, които Европейският съюз дава. Той поздрави всички участници в състезанието, тъй като към този момент са една стъпка по-напред, участвайки в този конкурс.
 5
Бойко Благоев добави, че когато е завършвал Софийския университет, не е имало такива състезания и насочи своя привет към Фонда на фондовете и Стопанския факултет и към всички сътрудници, които подкрепят организацията на такова събитие, тъй като то е извънредно значимо за развиването на идващото потомство бизнесмени в Европейски Съюз. „ Неслучайно марката на Плана за възобновяване и развиване се назовава NextGenerationEU – тъй като търсим освен идващото потомство Европейски Съюз подобен, какъвто ние желаеме да наподобява, само че и търсим идващото потомство водачи във всички сфери, които ще ни оказват помощ да го създадем подобен, какъвто желаеме да наподобява “, сподели още Бойко Благоев. По думите му 60 на 100 от проекта за възобновяване са отдадени на екологичния преход. 26% са ориентирани към цифровизация. Това са и двата съществени целта на Европейската комисия.

„ Ние целим да влагаме в хората, които са ни нужни тук, да бъдем конкурентоспособни и проспериращи “, сподели още Бойко Благоев и посъветва участниците да гледат на този конкурс като на скъп опит даже и да не са измежду първите и пожела триумф на всички.
Мартин Гигов, изпълнителен шеф на Фонда на фондовете уточни, че се радва да надградят партньорството със Софийския университет, стартирало преди месец и половина. Той уточни, че се стремят да намерят пресечната точка сред търсене и предложение на предприемачески гений – най-търсеният запас. Все повече компании показват, че това липсва най-вече на пазара в целия свят, означи Гигов и акцентира, че самодейността цели да запълни тази липса. По думите му програмата е неповторима, тъй като дава опция на младите бизнесмени да имат положително менторство и на практика умения по какъв начин да започват сполучлив бизнес, само че и да осведомят обществеността по какъв начин могат да финансират своите начинания и планове. Мартин Гигов благодари на всички сътрудници за дейното присъединяване, за вдъхновението дружно да трансформират капиталовата среда и пожела триумф на всички бъдещи бизнесмени.
 8
Доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет, уточни, че братята Евлоги и Христо Георгиеви са един от знаците на българското предприемачество – откакто са станали сполучливи бизнесмени двамата са подкрепили висшето обучение в България, като в своето наследство подаряват 6 млн. златни лв. за построяването на висше учебно заведение. „ Казвам това, тъй като предприемачеството не е единствено път към благосъстоянието, не е път към професионалния триумф. То е отговорност на всеки един от нас, на всеки един от вас за това да развиваме обществото си дружно по този начин, че с изключение на нововъведенията, новите артикули, научните проучвания, да възвисим нашето общество на по-високо равнище на развиване “, уточни деканът и изрази вяра, че във всичките си изобретателни действия ще имат и тази висша цел в своето схващане. Той изрази насладата си, че Стопанският факултет е сътрудник на тази самодейност и това препотвърждава лидерската му роля като бизнес факултет в поддръжка на предприемачеството в иновационни формати, които да развиват българското висше обучение. По думите му задачата им е освен развиване на просветителните артикули и научна активност, а да бъдат дейна част от обществото, да усещат пулса на бизнеса и дружно с него да вземат решение всички настоящи провокации пред които сме изправени и днешното събитие е доказателство за това. Доц. Георгиев пожела триумф на десетте тима, да са здрави и пожела тази самодейност се трансформира в традиция, която дружно да развиват.
 2пп
Събитието продължи с презентации на старт-ъпите, които бяха оценени от жури в състав: ръководител: доцент доктор Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на Софийския университет и членове: доцент Николай Нетов – Софийски университет, Лазар Петров – Фонд на Фондовете, доктор Кирил Величков – ОББ, Макс Гурвиц – „ Витоша Венчър Партнърс “, Ангел Ангелов – „ Иновейшън Кепитъл “, Павел Велков – „ Морнингсайд Хил “, Йордан Зарев – „ Ню Вижън 3 “, Дияна Аладжова – „ Силвърлайн Партнърс “, Момчил Василев – „ Ендевър България “, Натанаил Стефанов – София Тех Парк, Владимир Томов – Българска търговско-промишлена палата, Калин Маринов – ОПИК.
 9
Най-много точки и награди събраха следните класирани на първите три места тимове:
Vodoraslo – филтриране на въздух в пространства благодарение на водорасли (Денис Иванов);Unboxd – приложение за търговия на облекла втора ръка (Никол Пеева и Велислав Славев);Млад откривател – просветителна платформа, подпомагаща учениците, трансформирайки ги в иноватори на бъдещето (Костадин Недев и Момчил Куртев).
Допълнителни награди от сътрудниците на състезанието получиха следните тимове:
Bean Bags for the Planet (BBP) – произвеждане на Барбарони от пречистени цигарени филтри (Кристияна Опрева и ИванКараджов);Labsi – приложение за предпазване на лабораторни проучвания (Каролина Върбанова и Иван Иванов).
Награди за участниците:

„ Иновейшън кепитъл “: дялова инвестиция за 25 хиляди евро (условна на юридически и финансов обзор и утвърждение от ФМФИБ) за Vodoraslo (първо място в конкурса).

„ Ню вижън 3 “:
диалог с founder на тяхна портфолио компания (по избор на участника коя компания) за mentoring and guidance – Unboxd (второ място в конкурса);помощ и менторинг за създаване на печеливш pitch deck – за Млад откривател (трето място в конкурса).
„ Витоша Венчър Партнърс “: покана за непосредствено показване на плана пред капиталов комитет и опция за инвестиция до 30,000 евро – за Vodoraslo, Unboxd, Млад откривател.

„ Морнингсайд хил “: парични награди за първите трима печеливши (750, 450 и 300 лева.).

„ Ендевър България “ (Момчил Василев): 5 часа менторинг сесия за Vodoraslo.

Българска асоциация за дялово и рисково финансиране: менторинг сесия и подготовка на печеливш pitch deck за Bean Bags for the Planet.

София Тех Парк: На всички 10 екипа се дава по 1 Hot Desk в София Тех Парк – работно място за 30 визити.

„ Силвърлайн Партнърс “: 2 часа менторска сесия за Vodoraslo, Unboxd, Млад откривател.

Фонд на Фондовете: стаж за всички финалисти.

Стопански факултет на СУ (доц. доктор Савина Михайлова-Големинова): На всички участници в състезанието, включително и финалисти, както и по един представител на финансовите медиатори – гратис присъединяване в „ Академия за устойчиви вложения и финанси 2022/2023г. “, в границите на Министерство на правосъдието „ Икономика и ръководство на обществени запаси “.

„ Таксакта “ (Таня Павлова): Данъчна консултация при структуриране на бизнес за Labsi.
Съвета по вложения към БТПП – Диплома за старт-ъп с максимален изхабен капацитет за Bean Bags for the Planet + рекламни награди за всички.

Стопански факултет на СУ (доц. доктор Савина Михайлова-Големинова): 2 бр. книги за Mentor the Young и Млад откривател. Михайлова-Големинова, С. Предизвикателства пред страните членки и кандидатките за участие в Европейския съюз в региона на данъчното облагане и финансовото право. С.: Сиела, 2019, 364 c. с увод от проф. доктор Жак Малерб (научен редактор). ISBN 978-954-28-2850-1

ОББ (д-р Кирил Величков): коктейл за всички, поощрителни награди.

Стопански факултет на СУ (проф. д.с.н. Цветан Давидков): 3 бр. книги „ Изследвания върху културите. Културни ориентири на ръководството “ на определени финалисти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР