В аулата на Софийския университет Свети Климент Охридски“ започна общественото

...
В аулата на Софийския университет Свети Климент Охридски“ започна общественото
Коментари Харесай

Васил Терзиев ще продължи да дарява заплатата си, обмисля увеличаване на възнагражденията на зам.-кметовете и районните кметове

В аулата на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ стартира публичното разискване на проектобюджета на Столична община. Той е в размер на 2 576 202 377 лева От общата сума на проектобюджета, 1 114 939 780 лева са държавно делегирани средства, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Всеки имаше опция да зададе четири въпроса по 4 минути, времето за отговор беше 8 минути.На разискването участват доста от общинските съветници в столицата, само че и стотици жители, които препълниха залата и тя се оказа тясна. Кметът на СофияВасил Терзиевпредстави главните цели на бюджет 2024, а заместниците му показаха подробни презентации за плановете си.

В началото кметътВасил Терзиевблагодари на хората, които са взели присъединяване в полемиката. Той изясни, че срещата се прави, с цел да може да бъде разяснено на хората разпределението на бюджета на столицата и посочи, че нямат искания той да е съвършен.

“Този бюджет стъпва на доста планове, които са наследени и би трябвало да продължим. Има и проблематични планове, с които би трябвало да се оправим. Има и такива, на които е изтекло финансирането и би трябвало да се реши дали да бъдат продължени. Бюджетът на София ще бъде рекорден. Над половината от тези средства идват от планове на районните администрации “, казаВасил Терзиев, кмет на София.

„ Има неща, които са проблематични. Бяхме споделили, че бюджетът е разчетен по този начин, че да не се подвигат налозите на софиянци. В него ще видите много огромна упоритост, с това което имаме, да осъществяваме оптимално доста планове. Основните правила, които ни водеха при съставянето му беше децентрализацията на общините. Второто, което ни движеше и бе част от предизборните ни обещания, бе София да бъде на една скорост – да излезем от центъра и да се насочим към развиване на северните и южните региони. Инвестициите да бъдат реалистични, а не да останат единствено проект, както и децата ще бъдат преди всичко “, изясни той.

111 млн. лв. са заделени за главен ремонт на учебни заведения и създаване на детски градини и ясли. С тях е очакван ремонт на 19 детски градини и ясли и на 20 учебни заведения и ще стартира градеж на 41 нови детски градини със 160 групи. По предварителни сметки те ще могат да покрият 3200 деца. Миналата година средствата за това бяха 78 млн.Продължават и огромните пътни планове и обновяването на тротоарната мрежа. Особено внимание се обръща на градския превоз, по-конкретно на трамвайната инфраструктура, и булевардите " Александър Стамболийски ", " Мария Луиза ", " Рожен " и " Копенхаген ".

В плана за бюджет се вижда малко понижение при личните доходи - налози, такси, санкции, продажба на общинско имущество. От тях се чака да се съберат към 938 млн. лева, а предходната година бяха с 2 млн. лева повече. Няма да се трансформират налозите и таксите.

Инвестициите в инфраструктура са 595 млн. лева при 683 млн. лв. през 2023 година Тук понижението е поради по-малко средства от еврофондовете, тъй като предходната година беше последна за усвояването на парите по стратегиите за 2014-2020 година и беше заложено разплащане по приключващите планове. Затова и общината е нараснала фрапантно личните средства, планувани за вложения в града. Над 482 млн. лв. от разноските по финансовата стратегия са от лично финансиране при 387 млн. през 2023-а.

Предвидено е строителство или уголемение на 37 детски градини, 8 ясли и няколко учебни заведения.

Сред капиталовите планове е реконструкцията на бул. " Ген. Скобелев " и на тунела при НДК . При този ремонт трамвайните релси, които бяха краткотрайно преместени при строителството на метрото, би трябвало да се изместят още веднъж. Това трябваше да се случи преди повече от 10 години. За изместването на трамвайното трасе има и решение на съда по дело.

Ще продължат построяването и разширението на булевардите " Тодор Каблешков " и " Филип Кутев ". Заложено е и създаване на източната дъга, която да свързва " Ботевградско шосе " със северната скоростна дъга. Освен това ще се разшири " Опълченска ". Тази година би трябвало да стартира и ремонтът на бул. " Александър Стамболийски " сред бул. " К. Величков " и трамвайното ухо " Западен парк " - ще се обновят трамвайното трасе, тротоарите, асфалтът и осветлението, ще бъдат построени и комфортни и безвредни спирки.

Продължава разширението на " Ломско шосе " . Пари има и за метрото до " Левски-Г " и " Окръжна болница ", както и за 8 нови метровлака. Под бул. " Владимир Вазов " ще има буферен паркинг, както и при метростанция " Сливница ".

Пари ще има и за нови светофари и осветяване, ще се разшири и видеонаблюдението.

В проектобюджета са планувани средства за спектакъл " София " , скейтзона в Северния парк и построяването на Люлин градина. Заложени са 3 млн. лв. за велоалеи, анад 46 млн. лева са за ремонт на тротоари.

От 1 март пък общината предлага да се вдигнат с 15% заплатите на работещите в превоза. Ще търсим и опция за наново нарастване през годината, което да е обвързано с насърчаване на бонусна система, която да важи за всички чиновници в обособените транспортни сдружения. Целта е да намерим трайно решение и да подтикваме привличането на млади водачи, сподели кметът Терзиев след среща с протестиращите водачи.

Главният проектант на Столична община Здравко Здравков акцентира, че е значимо да се развие финансовата стратегия на града. Нашата задача е да приключим транспортните трасета. Очаквам тази година да приключим доста проекти, които обгръщат и зелената система на града. Зеленият кръг на София е другата значима тематика.

Кметът на СофияВасил Терзиевще продължи да подарява заплатата си всеки месец, само че обмисля увеличение на възнагражденията на заместник-кметовете и районните кметове.

" Ако желаеме почтени хора да ръководят качествено тези 2,5 милиарда лв. бюджет и още милиарди в общинските предприятия, би трябвало да се премисли концепцията за това какъв брой плащаме на тези хора, които носят тази отговорност, в случай че не желаеме те да бъдат корумпирани, да вземат решения под въздействието на външни ползи, а не от това кое е най-хубаво за жителите ", сподели Терзиев преди публичното разискване на бюджета на София.

Първата си заплата Терзиев подари за обезпечаване на храна на дете с малнутриция, това е междинна или тежка форма на недохранване. Тя беше 1466,97 лева за почти половин месец на поста, като за себе си остави 1 лев.

Заплатата му за декември пък беше 3098,96 лв.. От тях - 1597,96 лева подари на Асоциация " Детско сърце " и 1500 лева на Асоциация " Муковисцидоза " България. И още веднъж резервира алегорично левче за себе си.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР