В Атина, при засилени мерки за сигурност, вече започна антиправителственият

...
В Атина, при засилени мерки за сигурност, вече започна антиправителственият
Коментари Харесай

Протестиращи в Атина: Гърция и Сърбия с обща граница!

В Атина, при засилени ограничения за сигурност, към този момент стартира антиправителственият националистически протест против използването на термина " Македония” в новото име на Република Македония. Участниците в митинга идват проведено с рейсове от цялата страна, като някои от тях са докарани гратис. Тази заран бе съощено, че се чака в гръцката столица да дойдат 1500 рейса. Митингът е проведен от крайнодесни гръцки политици и партии, подсилен е от профашистката " Златна зора " и групировката " Рубикон ", която заплаши преди няколко дни даже с проливането на кръв.

Протестиращите желаят освен това, само че и смяна на границите на Балканите. Организаторите на сборището упорстват за " обща граница със Сърбия ", икономическо задушаване на Република Македония и по никакъв метод терминът " Македония” да не бъде употребен в наименованието на страната, съобщи БГНЕС.

Това е вторият сходен протест, който се организира в Гърция от началото на годината. Първият беше в Солун, където се събраха малко над 50 000 души, съгласно уредниците. Но този митинг беше надалеч по-малък от многомилионния протест при започване на 90-те години.

Водещите гръцки политици не поддържат днешния митинг. Те схващат, че не могат повече да отсрочват решението на въпроса с името, което не е от изгода на Атина. Самият министър председател Алексис Ципрас съобщи, че Република Македония е приета под това име от доста страни по света и в името на страната терминът Македония ще попада по един или различен метод. Нещо повече Ципрас означи, че не решаването на противоречивия въпрос единствено ще подкопае в допълнение позициите на Гърция.

Неговата теза беше подкрепена и от кмета на Солун Янис Бутарис, който съобщи, че " схващането, че Македония е единствено гръцка е доста неприятно ". Градоначалникът зае по-категорична позиция даже от премиера. Той съобщи, че Гърция се държи безобразно по отношение на Република Македония и че единственият губещ от сходна политика са самите гърци, които губят своето достолепие пред Европейския съюз и НАТО.

От известно време Скопие и Атина са на път да разрешат дългогодишния спор за името, който продължава повече от 25 години. С идването на власт на държавното управление на премиера Зоран Заев в средата на 2017 година Скопие предприе действителни стъпки за нормализиране на връзките с всички съседи. Активизираха се и договарянията за решаването на разногласието за името при посредничеството на Матю Нимиц. Неотдавна станаха известни и неофициалните оферти, които той е направил на македонската и гръцката страна: Република Горна Македония, Република Северна Македония, Република Македония /Скопие/, Република Нова Македония и Република Вардарска Македония.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР