В анкетата Медиите и гражданите: какво зависи от нас? фондация

...
Коментари Харесай

Белослава: Недостигът на българска музика в медиите е тежка присъда за културата |

В анкетата " Медиите и жителите: какво зависи от нас? " фондация " Медийна народна власт " се обърна към интелектуалци, актьори, хора с въздействие и отношение към обществения живот в страната с покана да споделят малко мнение по отношение на проблемите в медийната среда и пътя за смяна.

Кампанията на Фондация „ Медийна народна власт “ е част от самодейността " От нас зависи " на Гражданско обединяване " Равни БГ ". Публикуваме коментара на Белослава – певица, текстописец и музикален продуцент.

Какво не одобрявате в българските медии?

Бих могла да се гмурна самоуверено в тази необятна тематика и да стартира с неодобрението и същинското ми отвращение (разбира се, говорейки от името на цялата музикална общност) от следващото отменяне на законовите промени за излъчването на българската музика в ефир. В момента тя е паднала под двадесет %, а в доста други страни по света този % е съвсем 60. И тук не става дума единствено за музиката. Това е тежка присъда за нашата просвета, изкуство и обичаи.

Ако постоянно слушам от музикалните редактори, че пускат каквото се търси, то моето мнение е, че се търси това, което се пуска. Именно тук идва ролята на медиите, които при ясни правила и закони биха могли да поддържат нашия фолклор и цялата палитра от музиката, изпълнявана на български език. Аз персонално като текстописец и ревнив обожател на българската литература считам, че нашият език и слово са богати, безпределно красиви и величествено достолепни. Когато показваме себе си на нашия език сме по-пълноценни и се чуваме по-добре. Мисля, че най-малко в тази посока медиите могат да оказват помощ. В противоположен случай зверската цифровизация ще ни погълне и ще ни трансформира в несъвършен народ без просвета.

Какво би трябвало да се промени? Какво зависи от нас като гражданско общество?

Откакто свят светува медиите са благосъстоятелност на избрани персони или групи от хора, които имат власт и средства. Цяла просвета е лобирането и интелигентното манипулиране в интерес на нечии ползи. Трудно е да променим тази тежка машина. Да не приказваме, че нашият мощно опростачен народ е доста лесна цел за операция.

От друга страна, с помощта на дигитализацията, всички ние имаме правото и свободата да споделяме посредством постове, блогове и конгреси това, което мислим и имаме вяра. Правото ни без боязън да се радваме на живота или да се бунтуваме ни сплотява и ни дава опция да се намираме и преоткриваме в цялото виртуално пространство. Тук към този момент си мисля, че медиите, без значение от идеологията и ползите, които обслужват, би трябвало да съумеят да се обединят и да се вслушат най-малко в част от публичното мнение. Ако свободата на словото ни се канализира, провежда и не се разпилява във виртуалното пространство, имам вяра, че ще се появят доста нови и мислещи младежи, на които ще се даде естрада, и които ще ни поведат в по-единни и смислени направления.

Вярвам, че медиите освен ни сплотяват, освен ни осведомят, само че и ни образоват. От тях зависи каква част от тортата ще раздадат на културата и изкуството. От тях зависи изборът на ерудирани публицисти, които независимо и обективно да ни осведомят. От тях зависи доста. От нас също. Сигурна съм, че в миналото, някъде по средата, може и да се срещнем.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР