В Африка не стихва най-големият корупционен скандал от последните години.

...
В Африка не стихва най-големият корупционен скандал от последните години.
Коментари Харесай

Как руска гражданка стана най-богатата жена в Африка

В Африка не стихва най-големият корупционен скандал от последните години. Дъщерята на някогашния анголски президент Изабел душ Сантуш съобщи във вторник, че ще сезира интернационалните съдилища, с цел да опровергае обвиняванията, че е забогатяла нелегално за сметка на страната. Генералната прокуратура в родината ѝ, в противен случай, счита да употребява всички вероятни интернационалните механизми, с цел да върне в Ангола най-богатата жена в Африка и да я изправи на съд. Самата госпожа Душ Сантуш, която се оказа съветска гражданка, твърди, че е обект на политическо гонене, само че все по този начин е подготвена да се бори за поста президент на Ангола.

" За две десетилетия нечистоплътни покупко-продажби Изабел душ Сантуш стана най-заможната жена в Африка, а богатата с нефт и диаманти Ангола си остана измежду най-бедните страни на Земята " - по този начин стартира прегледът на журналистическо следствие, оповестено в понеделник от Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ). 715-те хиляди документа, с които разполага печатът, известни към този момент като " Луандалийкс " (по прилика с " Уикилийкс " ), са свързани с бизнес империята на Изабел душ Сантуш, щерка на Жозе Едуарду душ Сантуш, президент на Ангола от 1979 до 2017 година

Проучването на документите от интервала 1980 - 2018 година, написани на британски и португалски, е лишило една година. Участвали са публицисти от 36 водещи международни медии, в това число " Ню Йорк таймс ", " Зюддойче цайтунг ", " Гардиън " и Би Би Си. Следствието твърди, че госпожа Душ Сантуш, оглавявала през 2016-2017 година директорския ръб на държавната петролна компания " Сонангол ", е съумяла до 46-годишната си възраст да основе или взе участие в активността на над 400 компании в 41 страни, работили в най-различни браншове, в това число в диамантения, съответно получавайки анголски държавни поръчки, дотации и данъчни преференции.

Почти 100 компании се дефинират като офшорни, надлежно е могло да се употребяват за трансфер на пари в чужбина. Според оценка на " Форбс " бизнес дамата е натрупала положение от 2.2 милиарда $, което я прави най-богатата жена на континента. Главният прокурор на Ангола Елдер Пита Грош към този момент даде обещание да употребява

" всички вероятни способи и всички интернационалните механизми ",

с цел да върне Изабел душ Сантуш в родината. Там от нея може да бъдат събрани по правосъден ред 1.36 милиарда $, за които се допуска, че са извоювани " за сметка на страната ". През декември м.г. магистрати от провинция Луанда постановиха към този момент да бъдат запорирани активите на компаниите и персоналните сметки на експрезидентската щерка и на брачна половинка ѝ. В злоупотреби за 1.5 милиарда $ е упрекнат също така и синът на някогашния президент Душ Сантуш - Жозе Филумену, оглавявал преди време Фонда за суверенно богатство. По-рано медии оповестиха, че той е подложен под стража.

Самата госпожа Душ Сантуш, живееща от 2017 година в чужбина, съобщи във вторник, че ще сезира интернационалните съдилища, с цел да бъде възобновена справедливостта. " Ето с какво се занимавам! Изграждам компании и предприятия, влагам и сътворявам работни места ", реагира тя на оповестеното следствие и качи в " Туитър " рекламен видеоклип на една от компаниите си. А в изявление за португалската телевизия РТП през януари бизнес дамата заяви, че е " допустимо " да взе участие в битката за президентския пост в Ангола (избори се чакат през 2022 г.).

Нека вметнем: по-рано същия месец госпожа Душ Сантуш бе декларирала (както съветското вътрешно министерство удостовери за РИА " Новости " ), че има съветско поданство по рождение. Защото първата жена на бъдещия анголски президент Душ Сантуш и майка на Изабел е Татяна Куканова от град Пенза - срещнали се, до момента в който той следвал в Съветския съюз. В изявлението за РТП госпожа Душ Сантуш увери също, че слуховете, съгласно които е превела капитал или средства в Руската федерация, са " лъжливи ". " Не съм правила, нито съм възлагала да бъдат осъществявани преводи и не съм желала от никого да превежда пари на каквито и да било компании в Русия ", сподели тя.

В Съветския съюз (във Военнополитическата академия " Ленин ", през днешния ден Военен университет към съветското министерство на отбраната) е следвал прочее и днешният президент на Ангола Жоау Лоуренсу. Дошъл на власт през 2017 година,

той заложи на битка с корупцията

и в този смисъл сегашният корупционен скандал не наподобява изненадващо. Самата госпожа Душ Сантуш обаче твърди, че става дума за " политическо " гонене - упреква медиите и правосъдните управляващи в " лов на вещици ". " Когато татко ѝ си търсеше правоприемник, кандидатурата на щерка му се обсъждаше съществено като най-вероятна. Изабел душ Сантуш в действителност би могла да заеме президентския пост, притежавайки нужните качества и благоприятни условия. Но тогава, доколкото знам, се е отказала сама ", изясни за " Комерсант " африканистът Андрей Маслов, един от ръководителите на плана " Русия - Африка: общ взор към 2030 година ".

" Около днешния водач се е формирал нов кръг от доближени, който вижда съперници в роднините на Душ Сантуш - уточни специалистът. Това, на което сме очевидци, е поръчкова офанзива против нея. Всъщност я упрекват, че е печелела пари, правела го е благодарение на компании и тези компании са били в чужбина. "

" Новият държавен глава, при все това бе в положителни връзки с предшественика си, в границите на битката с корупцията откри, че няма да реализира нищо, без да отдалечи от управителните постове доближените на експрезидента ", добавя Андрей Токарев, завеждащ Центъра за проучвания на Южна Африка в Института за Африка към РАН. И отбелязва: " Естествено Жоау Лоуренсу неотложно си завоюва с това нови недоброжелатели. " Но съгласно Токарев " хора от фамилията на Душ Сантуш надали ще се върнат в президентското кресло ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР