В абсолютен противовес на световната финансова логика, лихвите по жилищните

...
В абсолютен противовес на световната финансова логика, лихвите по жилищните
Коментари Харесай

България - кредитният рай? Лихвите по ипотеките падат, докато в цял свят поскъпват

В безспорен контраст на международната финансова логичност, лихвите по жилищните заеми у нас понижават. Устойчивото задържане и даже поевтиняване на ипотеките се случва на фона на стягането на паричната политика в еврозоната, както и в Съединени американски щати.
Прочетете още
Действително даже България стартира стягане на кредитирането, само че все още това не резонира върху лихвите и ГПР по жилищните заеми. 

От 1 май Българската национална банка подвигна увеличи главния лихвен % на 2,77%. Освен това, с цел да понижи инфлацията и да затегне кредитирането БНР одобри увеличение на наложителните запаси на банките, опериращи на българския пазар.

- Считано от 1 юни 2023 година процентът на наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства от нерезиденти се усилва от 5 на 10 %.

- Считано от 1 юли 2023 година процентът на наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства от резиденти и от нерезиденти се усилва от 10 на 12 %.

Данните от края на април обаче демонстрират понижение на лихвите и ГПР по жилищните заеми. Тепърва ще забележим до края на годината дали признатите ограничения за финансова дисциплинираност ще дадат различен резултат.

Средната годишна рента по новите заеми за жилище през месец април понижава до 2.54%, сочат данните на Българска народна банка. Това е най-ниското равнище на междинната рента по жилищните заеми от половин година насам. За последно по-ниски лихви бяха следена през октомври 2022 година. Оттогава насам лихвите по ипотечните заеми започнаха гладко покачване, като процесът бе извърнат през месец март тази година, с цел да продължи и през април.

За съпоставяне, междинната годишна рента по новите жилищни заеми в левове бе 2.48% през октомври предходната година, 2.55% през ноември, 2.60% през декември, 2.61% през януари, 2.65% през февруари и 2.62% през март тази година преди да падне до най-ниското равнище от 6 месеца насам през април.

Преди година, през април 2022 година, междинната годишна рента по новите жилищни кредити е била на сходно равнище с сегашното, а точно 2.57%.

Годишният % на разноските по новите ипотечни заеми през април възлиза на 2.80%, по отношение на 2.85% през предходния месец и 2.82% преди 12 месеца.

На фона на три следващи тримесечия на годишен спад на покупко-продажбите с имоти у нас, съгласно данните на Агенцията по вписванията, жилищните заеми у нас нарастват със 17.6% на годишна база през април до близо 17.3 милиарда лв..

Вижте и данни за тенденцииите на жилищния пазар:



Лихвите при потребителските заеми и депозити

Средната годишна рента по новите потребителски заеми в левове, отпускани през април, нараства до 8.48%, по отношение на 8.25% през предходния месец март. Преди година междинната рента по заемите за ползване в била 7.84%. Лихвите по потребителските заеми остават под пиковото равнище от края на предходната 2022 година, когато през декември бе регистрирана междинна годишна рента по новите заеми в размер на 9.65%. Годишният % разноски по новите заемите за ползване през април възлиза на 8.98%.

Към края на април тази година отпуснатите заеми за ползване нарастват с 11.7% на годишна база до общо 15.5 милиарда лв.

Средната годишна рента по новите депозити за семейства, контрактувани в левове, нараства до 0.47% през април, по отношение на 0.40% през предходния месец март. Преди година тези влогове са били договаряни при междинна годишна рентабилност от 0.10%.

Средната годишна рента по новите депозити за семейства, контрактувани в евро, възлиза на 0.67% през април, като остава на същото равнище от предходния месец. Преди 12 месеца тези депозити са били договаряни при междинна рента от 0.08%.

Депозитите на семействата у нас доближават 74.046 милиарда лв. към края на месец април тази година, като нарастват с 9.5% на годишна база.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР