В 85-милионна Турция днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан,

...
В 85-милионна Турция днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан,
Коментари Харесай

В Турция започва свещеният месец Рамазан, на фона на предстоящите местни избори

В 85-милионна Турция през днешния ден стартира свещеният за мюсюлманите месец Рамазан , едномесечният интервал на постите, именуван още оруч . На разсъмване спазващите оруча правоверни сядат на първата обичайната мюсюлманска закуска, наречена сахур, с която стартира месецът на постите.

Оручът продължава до залез слънце. Спазващите го през целия ден се въздържат от приемане на храна и течности и скотски удоволствия. След залеза на слънцето топовен салют и апел на ходжата от джамията афишира края на оруча за деня и приканва правоверните мюсюлмани на рамазанската вечеря, наречена ифтар.

В понеделник вечерта е първият ифтар за тази година. Той е главната традиция на оруча. Трапезата се отрупва с редица обичайни вкусотии - наложително се сервират чорба, фурми, маслини, погача, пастърма, постни и месни ястия, десерти, чай и кафе. На ифтара се събират фамилии, близки, другари, сътрудници. Ифтарът стартира с чаша вода и фурми.

Вечерта, след края на оруча, в джамиите се изнася молитвен обред, неречен теравих намазъ, който продължава през целия месец. Тази вечер ще се изнесе първият теравих за месеца във всичките над 70 000 джамии на Турция. През този месец джамиите са отворени през цялата нощ. А куполите са украсени със светлинни надписи “Добре пристигнал Рамазан, султанът на 11-те месеца ” и “Рамазанът е берекет “.

В намаза през месеца на оруча е разрешено да вземат участие и дами в джамията. По принцип във всекидневния намаз, който се прави пет пъти дневно, в джамиите вземат участие единствено мъже. Освен религиозни ритуали, през месеца на Рамазана се провеждат обществени и културни прояви, както и развлекателни стратегии, които не престават до късно през нощта. Общественият превоз в мегаполиса Истанбул (метрото, метробусите, влакът Мармарай, автобусите) през месеца на оруча ще се движат до 2:00 часа след среднощ.

По време на Рамазана държавните институции, общините, предприятията и компаниите трансформират графика на работното време, с цел да улесняват напредването на хората, които съблюдават ритуала за вечерята ифтар. Супермаркетите ще работят с удължено работно време. Месецът Рамазан ще продължи 30 дни.

Според изчисленията на Висшия съвет по религиозните въпроси (Диянет), полумесецът Шаввал ще се види вечерта на 30-ия ден, на 9 април, заради което ще се смята за завършек на оруча. А на идващия ден, 10 април, ще стартира тридневният празник Рамазан байрам. Нарича се още Шекер байрам (празник на бонбоните), тъй като на него се сервират сладки вкусотии.

В исляма Рамазан е най-благодатният от месеците на годината, заради което го назовават Султанът на 11-те месеца, и се чака постоянно с неспокойствие от правоверните, тъй като е един от петте съществени стълба на исляма.

Рамазанът се свързва основно с постенето през целия месец. Но той е доста повече от това. Всъщност има за цел да приучи мюсюлманите към нематериалност, самообладание, примирение. Значението на оруча е шерване, съчувствие и състрадание към страдащите и нуждаещи се от помощ хора, където и да са те. Затова и мотото е “Рамазанът е взаимност ".

А също и на шерване на трапезата, на приятелски вечери, сред сътрудници и така нататък По традиция всеки притежател на компания или дружество би трябвало да даде ифтар за чиновниците си. Общините също уреждат ифтари за популацията.

Медиите в Турция означават, че оручът през тази година се чака да премине под знака на идните на 31 март локални избори , тъй като в границите на месеца върви предизборната акция, организират се митингите на претендентите и на политическите партии.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР