В 7.45 тази сутрин в Министерството на образованието беше изтеглен

...
В 7.45 тази сутрин в Министерството на образованието беше изтеглен
Коментари Харесай

Седмокласниците пишат по Вариант 1 на Националното външно оценяване по български език и литература

В 7.45 тази заран в Министерството на образованието беше изтеглен Вариант 1, по който да работят седмокласниците.

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници се явяват през днешния ден на Националното външно оценяване по български език и литература.

Оценката от изпита на седмокласниците се употребява за кандидатстване в гимназиите след 7-ми клас, а с резултата си десетокласниците от обединените учебни заведения могат да продължат във втори гимназиален стадий. За 10-и клас вид не се тегли.

Днес се организира изпит " две в едно " по български език и литература. Десетокласниците се явяват на Национално външно оценяване за втора поредна година. Седмокласниците пък по традиция посредством този изпит влизат в гимназиите след 7-ми клас.

За десетокласниците изпитът стартира в 9 часа. Ще се явят към 53 хиляди възпитаници. За час и половина те ще вземат решение тест от 23 въпроса. Последната задача е за основаване на текст. За този изпит вид не се тегли, тъй като е единствено един.

Изпитът на седмокласниците ще стартира в 10 часа и ще продължи два часа и половина, явяват се над 60 хиляди възпитаници. Те ще вземат решение тест от 25 въпроса и ще вършат преразказ върху неизучавана творба.

Всички възпитаници - и от 7-ми, и от 10-и клас, през днешния ден организират изпита в личните си учебни заведения. Учениците пишат с черен химикал. Има и видеонаблюдение и квестори, които наблюдават да няма преписване.

Максималният брой точки е 100 и не се преобразуват в оценки. Резултатите и от двата изпита ще са ясни до 28 юни. Засега не се плануват промени за следващата година, съобщи заместник-министър Мария Гайдарова.

" Няма такава информация, дано да бъдат спокойни всички родители и възпитаници. Важно е през днешния ден да създадат това, което е належащо за по-доброто тяхно бъдеще и за положителното показване ", сподели още Мария Гайдарова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР