В 5900 секции ще се гласува с машина на балотажа

...
В 5900 секции ще се гласува с машина на балотажа
Коментари Харесай

Отново отиваме до урните, този път изборът е между хартия и машина

В 5900 секции ще се гласоподава с машина на балотажа

На 5 ноември още веднъж отиваме до урните. Този път гласуваме за кметове, като изборът е сред двамата претенденти, които са получи най-вече гласове на първия тур. В София, Пловдив и Варна гласоподавателите избират и районни кметове, тъй че за тях бюлетините са две.

Избирателите могат да дадат своя глас освен с хартиена бюлетина, само че и с машина.

При гласуването с хартиени бюлетини няма разлики по отношение на предходни години. Гласува се със наследник химикал, със знак X или V.







В 5900 секции ще се гласоподава с машина, откакто Върховен административен съд анулира решението на ЦИК, съгласно което на първия тур се гласуваше единствено с хартия.

За да гласоподава, гласоподавателят ще би трябвало да задейства машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се слага в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза на половина, а не цялата като при банкомат. Не е позволено да се слага стрелка върху нея за ориентировка на гласуващите.

За разлика от гласуването с хартия, при машинното гласоподаване няма недействителни бюлетини, т.е. всеки подаден глас се регистрира за съответната партия или коалиция.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР