В 4,15 часа сутринта е бил получен сигнал, че .

В 4,15 часа сутринта е бил получен сигнал, че . ...

Румен Николов: Човешка грешка е довела до случилото се с кораба VERA SU

В 4,15 часа сутринта е бил получен сигнал, че . При проведеното разследване се установява, че това е корабът VERA SU, който е с турски корабособственици. Това заяви на брифинг във Варна директорът на Главна дирекция "Аварийно спасителна дейност“  Румен Николов, предаде репортер на Varna24.bg.

Корабът е плавал от южна Украйна към Варна.

"Това което безспорно беше установено е, че корабът не е променял курса си, което дава основание да се мисли, че има някакъв проблем в работата на екипажа. Корабът е натоварен с тор.  Няма някакви проблеми с личния състав и няма разливи, което е добрата новина. На място беше пратен катер, който обследва района и направи снимки“, каза още Румен Николов.

Той допълни, че няма и пострадал екипаж. Предприети са мерки за наблюдение състоянието на кораба, който е заседнал с носовата си част, в непосредствена близост до брега, като разстоянието от десния борд до скалите е около 4 метра.

В момента се водят разговори за изпращане на водолази, които да установят фактическото състояние на корпуса. Решението трябва да бъде взето от корабособственика, който трябва да реши на кого точно ще възложи операцията, тъй като всичко е свързано с финансиране на операцията.

“На борда на кораба има и около 20 тона леко корабно гориво. След като установим какво е реалното състояние на кораба ще се предприемат мерки и по изтеглянето му. Освен това имаме готовност за активиране и на Аварийния щаб за борба с разливите, ако това се наложи.

Източник: varna24.bg